Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch" otrdien pazemināja Grieķijas reitingu par divām pakāpēm no "CCC" līdz "CC", reaģējot uz Grieķijas sarunu ar starptautiskajiem kreditoriem izjukšanu un Grieķijas valdības izsludināto referendumu par kreditoru priekšlikumiem.

"Sarunu izjukšana starp Grieķijas valdību un tās kreditoriem ir ievērojami palielinājusi risku, ka Grieķija tuvākajos mēnešos nespēs pildīt savas parādsaistības, privātā sektora turētās obligācijas ieskaitot," paziņoja "Fitch".

"Mēs tagad uzskatām par iespējamu defoltu attiecībā uz valdības parādu privātiem kreditoriem," piebilda reitingu aģentūra.

"Fitch" atzīmēja, ka sabiedriskās domas aptaujās vairāk grieķu atbalsta starptautiskā aizdevuma programmu, par kuru svētdien tiks balsots referendumā, lai gan valdība ir ieteikusi referendumā balsot pret šo programmu.

Aģentūra tomēr uzskata, ka ""nē" balsojuma risks [referendumā] ir ievērojams" un šāds balsojums dramatiski palielinātu Grieķijas aiziešanas no eiro zonas risku.

"Šāda aiziešana, iespējams, būs haotiska, jo pašreizējā valdība diez vai sadarbosies ar Eiropas iestādēm šādā gadījumā," piebilda "Fitch".

Pat "jā" balsojuma gadījumā valsts finanšu "riskantais" stāvoklis saglabātos, sevišķi, ja kristu premjerministra Alekša Cipra valdība un būtu jāveido jauna.

"Fitch" arī atzīmēja, ka saistībā ar Grieķijas valdības rīcību Eiropas Centrālā banka (ECB) svētdien nolēma nepalielināt ārkārtas finanšu palīdzību Grieķijas bankām, bet saglabāt to esošajā līmenī.

"Fitch" pirmdien pazemināja četru Grieķijas lielāko banku reitingus līdz "ierobežotam defoltam", jo valdības noteikto kapitāla kontroles pasākumu apstākļos bankas nespēja izpildīt visas noguldītāju prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!