Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") uzreiz par piecām pakāpēm – no "B" līdz "CC" līmenim - pazeminājusi Argentīnas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā, vēsta ārvalstu mediji.

Pazemināts arī valsts kredītreitings īstermiņa saistībām ārvalstu valūtā (no "B" līdz "C" līmenim), kā arī saistībām nacionālajā valūtā (no "B" līdz "B-" līmenim). Reitingiem arī noteikta negatīva attīstības prognoze, kas norāda uz turpmāk iespējamu reitinga pazeminājumu.

"Fitch" lēmusi samazināt valsts kredītreitingu pēc tam, kad Ņujorkas tiesa 21.novembrī uzdeva Argentīnas varas iestādēm samaksāt veco parādu 1,3 miljardu dolāru (aptuveni 700 miljonu latu) apmērā fondiem "Elliott Capital Management" un "Aurelius Capital Management". Saskaņā ar tiesas lēmumu parāds jāsamaksā līdz šā gada 15.decembrim.

"Fitch" skatījumā finanšu problēmās nonākusi Argentīna, visticamāk, nespēs rast līdzekļus vecā parāda samaksai un tādēļ būs spiesta paziņot par valsts defoltu. Argentīnas varas iestādes gan iepriekš paziņojušas, ka to neapmierina Ņujorkas tiesas lēmums un tas tikšot pārsūdzēts.

Krīzē 2001.gadā Argentīna nespēja norēķināties par emitētajām valsts obligācijām kopumā 100 miljardu dolāru apmērā. Valsts varas iestādēm pēc ilgstošām sarunām par parādsaistību restrukturizāciju izdevās vienoties ar vairumu kreditoru, izņemot fondus "Elliott Capital Management" un "Aurelius Capital Management". Fondi parāda atgūšanai vērsās tiesās dažādās pasaules valstīs, tostarp Ņujorkas tiesā, kas lēma par labu abiem fondiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!