Foto: AFP/Scanpix

Francija septembrī pieprasīs Eiropas Savienības (ES) un ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) līguma sarunu pārtraukšanu, lai vienošanos varētu sākt no jauna uz "labiem pamatiem", paziņojis Francijas tirdzniecības ministrs Matiass Fekls.

Fekls norādīja, ka TTIP līgumam Parīzē vairs nav politiskā atbalsta. Sarunu pārtraukšanu Fekls plāno pieprasīt 23. septembrī Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā, kur notiks neformāla ES valstu vadošo amatpersonu tikšanās.

Svētdien, 28. augustā, Vācijas ekonomikas ministrs Zigmārs Gabriels paziņoja, ka TTIP līguma sarunas ir cietušas neveiksmi. "Sarunas ar ASV pēc būtības ir cietušas neveiksmi, jo mēs kā eiropieši nedrīkstam kapitulēt amerikāņu prasību priekšā," viņš pauda intervijā Vācijas sabiedriskajai raidorganizācijai ZDF.

Sarunas par TTIP ilgst jau trīs gadus.

Līguma aizstāvji apgalvo, ka TTIP veicinās ekonomikas izaugsmi un jaunu darbavietu radīšanu, taču tā kritiķi bažījas, ka līgums vājinās patērētāju tiesību aizsardzību un atvieglos lielajiem uzņēmumiem nacionālo likumu apiešanu.

Abas puses cer vienošanos panākt, līdz janvārī beigsies pašreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas pilnvaru termiņš, tomēr vairāki svarīgākie jautājumi joprojām nav atrisināti, un pieaug bažas, ka līdz tam brīdim vienošanos panākt neizdosies.

Līguma noslēgšanas gadījumā TTIP būs pasaulē lielākā divpusējā tirdzniecības vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!