Pasaules 19 lielāko ekonomiku valstis un ES, kas veido G20 forumu, samitā Francijas pilsētā Kannās piektdien vienojušās piešķirt papildu līdzekļus Starptautiskajam Valūtas Fondam (SVF), lai tas varētu palīdzēt pārvarēt kredītu krīzi Eiropā, pavēstījis ES prezidents Hermanis van Rompejs, informē aģentūra "RIA Novosti".

Eiropas Komisjas prezidents Žozē Manuels Barrozu kopīgā preses konferencē ar Rompeju paziņojis, ka valstis tomēr nav panākušas vienotu nostāju par globāla banku transakciju nodokļa ieviešanu.

Kā žurnālistiem paskaidrojis Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva padomnieks Arkādijs Dvorkovičs, ir vairākas valstis, kas ir pret šo nodokli, savukārt ieviest to tikai atsevišķās valstīs nebūtu liela jēga. Par šo nodokli iestājās Lielbritānija un Francija, pret pagaidām ir ASV.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī paziņojis, ka viņš " nezaude cerību", ka banku transakciju nodoklis tomēr tiks ieviests. Tāpat viņš asi iestājies pret zemo nodokļu valstīm jeb " nodokļu paradīzēm". Tās, viņaprāt, "jāpadara par starptautsikās sabiedrības izstumtajiem'", informē raidsabiedrība BBC.

G20 valstis vienojušās par pasākumiem tā devētā "banku ēnu sektora" pastiprinātu regulāciju, kas nozīmēs lielāku uzmanības pievēršanu hedžfondu darbībai, derivatīvu tirdzniecībai un banķieriem izmaksājamo bonusu sistēmai. G20 institucionāli nostiprinās Finanšu stabilitātes padomes (FSB) lomu, piešķirot tai lielākas pilnvaras globālo finanšu sistēmai nozīmīgu banku un citu organizāciju kontrolē, lai mazinātu riskus, kas saistās ar šādu struktūru bankrotu.

Samitā arī apstiprināti vairāki pasākumus nodarbinātības veicināšanai un lauksaimnieciskās ražošanas apjomu palielināšanai.

Kā ziņots, G20 samitā  ES valstis vēlējas panākt augošo lielo ekonomiku Brazīlijas, Krievijas, Indijas un  Ķīnas  iesaistīšanos eirozonas parādu krīzes risināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!