Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas gāzes milzis "Gazprom" par vienu ASV dolāru (70 santīmiem) iegādāsies 75% akciju daļu parādos slīgstošajā Kirgizstānas valsts gāzes operatorfirmā "Kirgizgaz", piektdien informēja "Kirgizgaz" direktors Turgunbeks Kulmurzajevs.

Nākotnē, pēc viņa teiktā, "Gazprom" grasās pārņemt 100% Kirgizstānas gāzes uzņēmuma akciju un piecu gadu laikā investēt tajā 20 miljardus Krievijas rubļu (346 miljonus latu). Valstij pašlaik pieder 82,3% "Kirgizgaz" akciju.

"Kirgizgaz" parāds ir sasniedzis 38 miljonus ASV dolāru (20 miljonus latu).

"Jautājums par "Kirgizgaz" privatizāciju būs atrisināts 2013.gada aprīlī," teica Kulmurzajevs.

"Gazprom" plāno piegādāt Kirgizstānai gāzi no Krievijas caur Kazahstānu vai Uzbekistānu, jo starp Krieviju un Kirgizstānu nav tieša gāzes piegāžu cauruļvada.

"Tomēr galvenais, ar ko plāno nodarboties "Gazprom", ir gāzes ieguve Kirgizstānā," teica "Kirgizgaz" direktora vietnieks Kuralbeks Naskejevs.

"Gazprom" piektdien izplatītā paziņojumā informē, ka "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers ticies ar Kirgizstānas prezidentu Almazbeku Atambajevu un apspriedis sadarbību enerģētikas jomā.

Pašlaik Kirgizstāna lielāko daļu gāzes iegādājas no Uzbekistānas, lai gan, pēc "Gazprom" aplēsēm, atradņu vietās valsts dienvidos ir gāzes iegulas sešu miljardu kubikmetru apmērā.

Jau vēstīts, ka šīs nedēļas sākumā Kirgizstānas galvaspilsētā Biškekā, kur gaisa temperatūra bija pazeminājusies līdz mīnus 20 grādiem pēc Celsija, nebija dabasgāzes mājokļu apkurei. Kirgizstānas galvaspilsētā pārtrūka gāzes piegādes no kaimiņvalsts Kazahstānas, kas savukārt saņem gāzi no Uzbekistānas, kur lielā aukstuma dēļ gāzes ieguve ir pārtraukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!