Foto: AFP/Scanpix

Pirmdien, 16.jūnijā, pulksten 10 pēc Maskavas laika Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" noteicis priekšapmaksu gāzes piegādei Ukrainas gāzes apgādes uzņēmumam "NAK Naftogaz Ukraini".

"No šodienas Ukrainas uzņēmums saņems gāzi tikai tādos apjomos, ko tas ir apmaksājis," norādīts "Gazprom" paziņojumā.

Gāzes piegādes pārtraukšana var radīt traucējumus arī gāzes piegādē pārējai Eiropai.

Rietumu mediji gan norāda, ka pagaidām šī soļa ietekme uz Eiropas valstīm varētu būt neliela, jo vasarā gāzes patēriņš ir neliels un ir atjaunoti gāzes krājumi. 

Ukrainas gāzes apgādes kompānija informējusi, ka "Gazprom" 16.jūnijā turpina gāzes piegādi, bet tikai tik lielā apjomā, lai nodrošinātu klientus Eiropā, bet ne Ukrainā.

Savukārt "Gazprom" jau pasteidzies paziņot, ka turpinās gāzes piegādi Eiropai caur Ukrainu, bet tai savukārt esot godprātīgi jāļauj gāzes tranzīts.

Krievijas kompānija Ukrainai aprēķinājusi 4,46 miljardu ASV dolāru parādu.

"Gazprom" iesniedzis prasību par teju 4,5 miljardu dolāru piedziņu no "NAK Naftogaz Ukraini" Stokholmas arbitrāžas tiesā.

Arī Ukrainas "Natogaz" iesniedzis Stokholmas starptautiskajā šķīrējtiesā prasību pret "Gazprom", proti, apstrīdot Krievijas uzņēmuma noteikto gāzes cenu. Paziņojumā medijiem kompānija informē, ka pieprasa noteikt "taisnīgu un tirgus līmenim atbilstošu gāzes cenu".

Līdz vēlai 15.jūnija naktij Kijevā turpinājās centieni panākt vienošanos par gāzes cenu, tomēr pulksten 3 naktī Krievijas pārstāvji tās pameta, vēsta Ukrainas aģentūra UNIAN.

Krievijas mediji vēsta, ka Ukrainas puse noraidīja "Gazprom" pēdējo gāzes cenas piedāvājumu - 385 dolārus par tūkstoš kubikmetriem gāzes.

Krievijas gāzes milzis "Gazprom" aprīlī atcēla Ukrainai piemērotās atlaides un par 80% paaugstināja gāzes cenu - no 268,5 dolāriem par tūkstoš kubikmetriem līdz 485,5 dolāriem. Tā ir augstākā cena Eiropā.

"Gazprom" apgalvo, ka Ukrainas parāds sasniedzis jau 4,46 miljardus ASV dolāru, savukārt Kijeva atteikusies maksāt līdz panākta vienošanās par zemāku gāzes cenu. Tomēr jūnija sākumā Ukraina pārskaitīja pirmo maksājumu par gāzi - 786 miljonus dolāru.

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks piektdien deva rīkojumu valdībai sākt gatavoties iespējamai Krievijas dabasgāzes piegāžu pārtraukšanai.

Jaceņuks paziņoja, ka licis reģionālajiem vadītājiem un valsts enerģētikas kompānijai sākt īstenot plānu enerģijas patēriņa samazināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!