Enerģētikas milža "Gazprom" plānotais "Nord Stream 2" gāzes vada projekts Baltijas jūrā nevis apdraudēs, bet tieši stiprinās Eiropas enerģētikas drošību, intervijā Kremļa propagandas kanālam "Russia Today" apgalvojis Krievijas Enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks.

Intervijā Novaks uzsvēris, ka, lai gan idejas oponenti jaunu gāzes vadu no Krievijas nevēlas, jo tas apdraudot drošību, patiesībā esot tieši otrādi.

"Jaunās infrastruktūras izveide tieši uzlabotu un pat garantētu Eiropas enerģētikas drošību, tā ļautu vairākās desmitgades uz priekšu apgādāt Eiropu ar ievērojamiem gāzes resursiem," sacījis Novaks.

Viņš arī piebilst, ka projekta realizāciju var apdraudēt tikai politiski riski. "politiskā joma var būtu problēma, ja domājam par ekonomiku, tad projekts ir dzīvotspējīgs," uzskata ministrs.

Kā portālu "Delfi" informē Eiropas Parlamenta (EP) biroja preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, vairāki EP deputāti pauž bažas, ka jaunais "Gazprom" projekts varētu palielināt energoatkarību no Krievijas, kaitēt Ukrainai un arī ES dalībvalstīm, kuras šis gāzes vads apiet.

EP deputāti pauž bažas, ka cietējas no jaunā projekta, ko kopīgi kaldinājis Krievijas energouzņēmums "Gazprom" un Eiropas uzņēmumi E.ON, "Shell", OMV, "BASF/Wintershal"l un ENGIE, kaitēs Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas un citu dalībvalstu politiskajām, drošības un ekonomiskajām interesēm.

Debates par šo jautājumu plānotas 7. oktobrī EP plensārsesijā Strasbūrā.

Ziņots, ka Krievijas enerģētikas milzis "Gazprom" un vairāki Eiropas enerģētikas uzņēmumi nesen nāca klajā ar plāniem divkārt palielināt gāzes vada "Nord Stream," kas savieno Krieviju un Vāciju, transporta jaudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!