Foto: AFP/Scanpix

Krievijas enerģētikas gigants "Gazprom" svētdien oficiāli atklāja gāzes vada "South Stream" Serbijas posma būvniecību.

Svinīgajā ceremonijā piedalījās Serbijas prezidents Tomislavs Nikoličs un premjerministrs Ivica Dačičs, kā arī "Gazprom" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers.

"Šis ir vēsturisks projekts, kas novērsīs tranzīta riskus un nodrošinās gāzes piegādes Serbijai un Eiropai," svētdien paziņoja Millers.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins izplatījis paziņojumu, solot, ka jaunais gāzes vads "ļaus patērētājiem Eiropas dienvidaustrumos izmantot Krievijas gāzes avotu priekšrocības, samazinot trešo pušu tranzīta riskus".

"Gazprom" 2012.gada oktobrī ar Serbiju parakstīja vienošanos par gāzes vada posma izbūvi 421 kilometra garumā, un Serbijas projekta kārta izmaksās ap 1,9 miljardiem eiro (1,33 miljardiem latu).

Plānots, ka darbi tiks paveikti divu gadu laikā.

Kā sestdien atzina Serbijas premjers, "South Stream" projekts, "neapšaubāmi, ir ļoti svarīgs" Serbijai.

"Tā ir viena no lielākajām investīcijām Serbijā pēdējās desmitgadēs. Šeit paveikto darbu vērtība tiek lēsta uz diviem miljardiem eiro," viņš skaidroja.

Serbija cer, ka ik gadu no ienākumiem par gāzes tranzītu caur tās teritoriju valsts kasē ieplūdīs ap simt miljoniem eiro (70,28 miljoniem latu).

Projekta izmaksas pilnībā finansēs Krievija.

Gāzesvada "South Stream" kopgarums būs 3600 kilometri, un gada laikā pa to iecerēts piegādāt 63 miljardus kubikmetru gāzes.

Plānots, ka pirmās piegādes, kas novadīs Krievijas gāzi caur Bulgāriju uz Rietumeiropu pa cauruļvadu Melnās jūras gultnē, apejot Ukrainas teritoriju, "South Stream" sāks 2016.gada sākumā.

Kā liecina "Gazprom" sniegtā informācija, kopējās "South Stream" izmaksas varētu sasniegt 16,5 miljardus eiro (11,59 miljardus latu) - 10 miljardi eiro būs nepieciešami gāzes vada būvniecībai Melnajā jūrā, bet vēl 6,5 miljardi eiro būs vajadzīgi būvniecības darbiem sauszemē.

Krievija piekritusi piešķirt šim projektam 7,5 miljardus eiro ar nosacījumu, ja "Gazprom" tajā būs 50% daļu.

Ceturtdaļa no Eiropas Savienībā (ES) patērētās gāzes tiek iegūta no Krievijas, un aptuveni 80% no tās tiek transportēti cauri Ukrainai.

Ar Krievijas plānoto gāzes vadu konkurē Eiropas iecerētais gāzes vads "Nabucco", taču šī projekta realizāciju skārušas jau vairākas problēmas, tostarp potenciālo piegādātāju trūkums, veicinot runas par citām iespējām. Plānots, ka "Nabucco" tiks būvēts no Turcijas pilsētas Erzurumas līdz Baumgartenai Austrijā, šķērsojot Bulgāriju, Rumāniju un Ungāriju.

Gāzes vada aptuvenās izmaksas patlaban tiek lēstas 7,9 miljardu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!