Foto: RIA Novosti/Scanpix

Slānekļa gāzes ieguve ASV nenes peļņu un ir tikai "ziepju burbulis", kas drīzumā plīsīs, televīzijas kanālā "Vesti" paziņojis Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers, ziņo portāls "Vesti Finance".

"Mums pašlaik nav zināms neviens projekts, kura slānekļa gāzes urbumu rentabilitāte būtu vismaz tuvu pozitīvajiem rādītājiem," pavēstījis Millers.

Viņš apgalvojis, ka visi urbumi ASV strādājot ar zaudējumiem un pastāvot uzskats, ka tas "viss vispār ir "ziepju burbulis", kurš drīzumā plīsīs".

Krievijas gāzes ieguves giganta vadītājs arī pauda pārliecību, ka ASV nespēj konkurēt ar "Gazprom". "Par slānekļa gāzi mēs esam noskaņoti skeptiski, nekādus riskus neredzam," sacījis Millers.

Viņš arī atgādināja, ka ASV nespēj sevi apgādāt ar gāzi, tā ir lielākais gāzes tirgus un patērē gāzi vairāk nekā citas valstis.

Viņš klāstījis, ka ekspertu aplēses liecinot – pašlaik slānekļa gāzes ieguves apjomi ASV atbilst dabasgāzes ieguves apjomu kritumam. "Acīmredzot tāpēc slānekļa gāzes ieguve ASV ir pamatota ar kādiem citiem [ne ekonomiskajiem] argumentiem. Var pieļaut, ka tie ir ASV enerģētiskās drošības iemesli," paudis Millers.

Slānekļa gāze ir tā pati dabasgāze, taču atšķirība ir tāda, ka ierasti iegūtā dabasgāze plūst uz zemes augstākiem slāņiem, bet slānekļa gāze atrodas cilmiezī. To ir daudz sarežģītāk un dārgāk iegūt - derīgā izrakteņa iegulās, kas atrodas līdz pat pāris kilometru dziļumā, ar augstu spiedienu ievada ūdens, smilšu un dažādu ķīmisku vielu maisījumu, ar hidrosprādzienu laužot iežus un atbrīvojot tur esošo dabasgāzi.

ASV ir pionieris slānekļa gāzes izpētē un ieguvē - ASV daudzus gadus pētījušas resursa ieguves iespējas no slānekļa iežiem un pēdējos gados pieteica sevi kā konkurentu dabasgāzes ieguves lielvalstij Krievijai. ASV uzņēmumi, kam ir attiecīgas tehnoloģijas gāzes ieguvei no iežiem, aktīvi meklē potenciālos slānekļa gāzes laukus. Tādi ir arī vairākās Eiropas valstīs, lielākie - Francijā un Polijā. Parīze ir skeptiska par slānekļa gāzes ieguvi, jo nevēlas gandēt vidi un piesārņot pazemes ūdeņus.

Arī Latvijā savulaik sprieda par slānekļa gāzes ieguves iespējām, ņemot vērā ASV pieredzi. Tomēr runas par iespēju Latvijā izpētīt un iegūt slānekļa gāzi, ko Latvijas politiķi pirms gada pusotra piesauca kā potenciālo alternatīvu Krievijas dabasgāzei, kādu laiku ir pazudušas no varasvīru retorikas. Iemesls - slānekļa gāzes ieguves flagmaņa ASV ģeologu secinājums, ka šī resursa potenciāls Latvijā ir gaužām neliels. Līdz ar to slānekļa gāzes izpētes un iespējamās ieguves jautājumā Latvijā šobrīd nekas "ievērības cienīgs" nenotiek un "bums ir beidzies".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!