Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ukrainas centrālā banka, cenšoties izvairīties no hiperinflācijas riska, aizvien saglabājusi iespaidīgo 30% bāzes procentu likmi, liecina paziņojums bankas mājas lapā.

Banka šādu likmi noteica jau marta sākumā. Tolaik britu raidsabiedrība BBC vērtēja, tik augsta likme ir bankas mēģinājums glābt valsts ekonomiku – inflācija sasniegusi vismaz 26%, savukārt Grivna gada laikā zaudējusi aptuveni 80% savas vērtības. Analītiķi prognozē, ka valsts ekonomika 2015.gadā varētu sarukt pat par aptuveni 5,5%.

Kā liecina informācija bankas mājaslapā, pēdējo reizi tik augsta procentu likme - 30%, Ukrainā bija pirms 15 gadiem. Tagad banka pamato, ka, paaugstinot likmi, centīsies ierobežot inflāciju.

Vairāki ārzemju mediji arī norādījuši uz hiperinflācijas risku Ukrainā. "The Washington Post", atsaucoties uz avotiem Kijevā, neoficiālo Ukrainas inflācijas apmēru lēsis 272% apmērā.

Vēstīts, ka 2014. gada pavasarī Krievija okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Pēc tam Ukrainas spēki iesaistījās karā ar Krievijas atbalstītiem un apbruņotiem kaujiniekiem Ukrainas austrumos, kur prokrieviskie spēki pasludinājuši Luhanskas un Doņeckas "tautas republikas".

Jau ziņots, ka konflikts pamatīgi novājinājis Ukrainas ekonomiku, kā arī licis Krievijai izstrādāt speciālu ekonomikas krīzes glābšanas plānu.

Kremlis noliedz, ka būtu saistīts ar karu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!