Foto: Reuters/Scanpix

ASV tehnoloģiju kompānija "Google" ceturtdien noraidīja Eiropas Komisijas (EK) apsūdzības saistībā ar dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu interneta meklētāju tirgū Eiropā.

"Mēs uzskatām, ka iebildumu paziņojuma sākotnējie slēdzieni ir kļūdaini attiecībā uz faktiem, likumu un ekonomiku," norādīja "Google" galvenais jurists Kents Volkers.

"Mēs nopietni izturamies pret EK iebildumu paziņojumu, ka mūsu inovācijas ir konkurenci ierobežojošas," viņš piebilda. "Mūsu šodien iesniegtā atbilde parāda, kāpēc mēs uzskatām, ka šīs apsūdzības ir kļūdainas, un, kāpēc mēs uzskatām, ka "Google" palielina Eiropas klientu izvēli un piedāvā vērtīgas izdevības visu lielumu uzņēmumiem," uzsvēra Volkers.

Pēc trīs pagarinājumiem "Google" tika dots laiks līdz 31.augustam iesniegt atbildi un pamatojumu. Kompānija ir iesniegusi 150 lappuses garu dokumentu.

Kompānija noraidīja EK apsūdzības, ka tā prioritāti nosaka tās iepirkšanās pakalpojumiem vai maksas reklāmām, tādējādi novirzot meklēšanu prom no konkurentiem.

"Google" norādīja, ka EK nav spējusi pamatot izvirzītās apsūdzības, neņem vērā klientu un reklāmdevēju nozīmīgos ieguvumus, un nesniedz skaidru tiesisko teoriju, kas savienotu apsūdzības ar piedāvāto risinājumu.

Jau vēstīts, ka EK aprīlī formāli apsūdzēja "Google" par tās dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu interneta meklētāju tirgū Eiropā.

Ja kompāniju atzītu par vainīgu ES pretmonopolu noteikumu pārkāpumā, tai draudētu sods līdz 10% no tās gada apgrozījuma apmēra, kas 2014.gadā "Google" bij 62 miljardi eiro.

2010.gada novembrī pēc vairāku kompāniju, tostarp ASV informāciju tehnoloģiju milža "Microsoft", sūdzībām EK sāka izmeklēšanu pret "Google".

"Google" kontrolē ap 70% interneta meklētāju plūsmas ASV un ap 90% Eiropā.

2012.gada janvārī ASV institūcijas līdzīgā lietā attaisnoja " Google" par konkurenci graujošu praksi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!