Foto: AP/Scanpix
Grieķijas Augstākā tiesa piektdien, 3. jūlijā, izskatīs lietu par svētdien paredzētā referenduma atbilstību valsts konstitūcijai, ceturtdien ziņo vairāki Grieķijas mediji.

Prasību tiesā iesnigušas divas civilpersonas – jurists un inženieris, - kuras, apstrīdot referenduma likumību, uzstāj, ka tas ir antikonstitucionāls, vēsta viens no lielākajiem valsts laikrakstiem "Protothema."

Laikraksta rīcībā esoša informācija liecina, ka Augstākā tiesa prasību izskatīs un par referenduma likumību pieņems lēmumu piektdienas, 3.jūlija, pēcpusdienā. Lietu sāks izskatīt ap pulksten 12 pēc Latvijas laika.

Prasība iesniegta, balstoties uz konstitūcijas 44. pantu, kas nosaka, ka valstī aizliegts rīkot ārkārtas referendumus, ja tie skar jautājumus par valsts fiskālo politiku, tāpat prasības iesniedzēji norāda, ka atbilstoši Grieķijas likumdošanai referendumu drīkst rīkot tikai 30 dienas pēc tam, kad to izsludinājis valsts prezidents.

Referendums notiks 5. jūlijā - tikai astoņas dienas pēc tam, kad par to paziņoja valsts premjers Aleksis Ciprs, savukārt valsts prezidents to pat vēl nav publiski izsludinājis. Tiesa gan, prezidents Prokops Pavlopuls jau paspējis paust atbalstu referenduma norisei.

Jau vēstīts, ka Grieķija otrdien nenokārtoja sava parāda Starptautiskajam valūtas fondam (SVF) maksājumu 1,5 miljardu eiro apmērā, kļūstot par pirmo attīstīto valsti, kas nepilda savas parādsaistības pret SVF.

Otrdien arī oficiāli beidzās starptautiskā aizdevuma programma Grieķijai.

Grieķija ir lūgusi tai piešķirt 29,1 miljardu eiro no Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM), lai "pilnīgi segtu tās finansējuma vajadzības un vienlaicīgu parāda restrukturizāciju" uz nākamajiem diviem gadiem, teikts premjerministra Alekša Cipra kancelejas paziņojumā.

Grieķijas amatpersonas ir likušas saprast, ka būtu gatavas apturēt referenduma rīkošanu 5. jūlijā par starptautisko kreditoru pieprasītām reformām, ja sarunās trešdien tiktu panākta vienošanās par jaunu finansējumu. Vienošanās panākta netika. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!