Foto: Reuters/Scanpix

Lai izglābtu Grieķijas ekonomiku, internetā uzsākta naudas vākšanas kampaņa, kurā trīs dienu laikā savākti vairāk nekā 130 000 eiro, vēsta izdevums "The Telegraph".

Idejas autors ir Lielbritānijas pilsonis Toms Fīnijs, kurš laikrakstam atklāja, ka iniciatīva nav joks un, viņaprāt, šādā veidā Grieķijai var patiešām palīdzēt.

"Vajag vienkārši saņemties un izdarīt to. Man ir apnicis skatīties, kā Grieķijas krīze atkārtojas no cikla uz ciklu, bet politiķi svārstās un nesteidzas. Tas ietekmē reālu cilvēku dzīves," savu iniciatīvu komentē 29 gadus vecais brits.

Kampaņa tika atklāta svētdien. Tās pasludinātais mērķis ir līdz 7.jūlijam savākt 1,6 miljardus eiro, lai varētu atmaksāt Starptautiskajam Valūtas fondam daļu no parāda.

Par minimālo ziedojumu trīs eiro apmērā Fīnijs apsola atlīdzību atklātnes formā, kuru rotāšot Grieķijas premjerministra Aleksa Cipra paraksts. Par sešu eiro lielu ziedojumu lietotājiem tiek apsolīti grieķu salāti ar piegādi uz mājām, bet par 25 eiro – grieķu vīna pudele. Netiek precizēts, ka iniciatīva ir saskaņota ar pašu Cipru.

Kā zināms, svētdien, 5. jūlijā Grieķija notiks referendums, kurā iedzīvotājiem būs jāizlemj, vai valdībai jāpieņem starptautisko kreditoru finanšu priekšlikumi.

Eirozonas valstu finanšu ministri sestdien nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Ciprs pirmdienas vakarā atzina, ka šis referendums var maksāt viņam premjera amatu, ja vēlētāji pieņemtu kreditoru priekšlikumus. "Mēs respektēsim šo lēmumu," sacīja Ciprs.

Tikmēr pirmdien Atēnās un Tesalonikos ielās devās apmēram 17 000 cilvēku, lai protestētu pret pēdējo starptautisko kreditoru vienošanās priekšlikumu, apsūdzot aizdevējus šantāžā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!