Foto: Reuters/Scanpix

Grieķija saglabās kapitāla kontroli "vairākus mēnešus", lai gan bankas valstī tiks atvērtas nedēļas laikā, ja Grieķija panāks vienošanos par jaunu glābšanas aizdevumu svētdien gaidāmajā Eiropas Savienības (ES) ārkārtas samitā, paziņoja Grieķijas ekonomikas ministrs Giorgs Statakis.

"Ja būs vienošanās, bankas tiks atvērtas ļoti drīz - nedēļas laikā -, tiklīdz Eiropas Centrālās banka (ECB) sniegs ārkārtas likviditātes palīdzību (ELA)", kas ir Grieķijas bankām būtiska naudas ieplūdināšana, Statakis teica Lielbritānijas sabiedriskajai raidorganizācijai BBC.

Tomēr viņš piebilda, ka "paies vairāki mēneši līdz varēs pilnībā atcelt kapitāla kontroles pasākumus".

ECB pašlaik caur ELA instrumentu palīdz uzturēt Grieķijas banku un līdz ar to arī visas ekonomikas darbību, bet palīdzība ir ierobežota ar 89 miljardu eiro limitu.

Sarunām turpinoties starp Grieķiju un starptautiskajiem aizdevējiem no ECB, ES un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), šonedēļ eiro zonas centrālā banka pastiprināja nosacījumus Grieķijas bankām, lai tās saņemtu likviditāti.

Grieķija jau divas nedēļas ir noteikusi kapitāla kontroles pasākumus, kas cita starpā paredz slēgt bankas un ierobežo skaidras naudas izņemšanu bankomātos 60 eiro dienā apmērā.

Grieķijas televīzijā Statakis norādīja, ka, neskatoties uz to, ka ierobežojumi spēkā paliktu arī kādu laiku pēc vienošanās panākšanas, darījumi starp kompānijām "tiktu atjaunoti nekavējoties".

Viņš teica, ka Grieķijas iedzīvotājiem joprojām būtu aizliegts izņemt visus savus skaidras naudas uzkrājumus no bankām vai konvertēt tos citā valūtā, kapitāla kontrole eksporta kompānijām un jūras sektorā tiktu mazināta.

Statakis piebilda, ka "liela daļa" valūtas, kas saistīta ar tūrisma sektoru, "tiktu atbrīvota".

Viņa izteikumi publiskoti laikā, kad eiro zonas 19 dalībvalstu finanšu ministri sestdien apturēja "ļoti sarežģītās" sarunas, kurās bija paredzēts panākt vienošanos pirms svētdien gaidāmā ES līderu samita, kurā tiks izlemta Grieķijas nākotne eiro zonā. Eiro zonas finanšu ministri sarunas plāno atsākt svētdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!