Foto: AP/Scanpix

Svētdien atsāksies izšķirošās Eiropas Savienības (ES) finanšu ministru pārrunas ar Grieķijas valdību par Grieķijas ekonomikas glābšanas plānu, kuras sestdien noslēdzās bez rezultāta.

Pēdējais Grieķijas glābšanas plāns paredz aizdevuma izsniegšanu uz trīs gadiem par 80 miljardiem eiro. Pagaidām gan netiek rasti kompromisi, lai vienošanos varētu oficiāli apstiprināt, jo Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs turpina pretoties vairākiem reformu nosacījumiem.

Kā vēsta ārvalstu mediji, vairākas ES dalībvalstis ir skeptiskas par Grieķijas spēju realizēt reformas. Sestdien Somija paziņoja, ka vairs nevēlas finansēt Grieķiju. Grieķijas krīzi cenšas izmantot arī citas Somijas partijas, piemēram, Somijas nacionālistu līderis Timo Soinijs draudēja gāzt valdību Helsinkos, ja valsts finanšu ministrs Alekss Stubs piekritīs Grieķijas glābšanas plānam.

Visasāk pret Grieķiju reaģēja Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible, kurš aicināja Grieķiju pamest eiro zonu uz pieciem gadiem, ja tā nespēs neuzlabot sava finansiālās glābšanas plāna priekšlikumus.

Tikmēr Grieķijas valdības pārstāvji noraidīja ziņas par Vācijas finanšu ministra Volfganga Šoibles plānu uz pieciem gadiem izslēgt Grieķiju no eiro zonas. Grieķija norāda, ka šāds piedāvājums "nepastāv" un "viss noritēs labi".

Jau ziņots, ka Grieķijas ierosinātais finansiālās glābšanas plāns ceturtdienas vakarā tika iesniegts eiro grupai Briselē, un Grieķija piektdienas rītā izklāstīja šī plāna detaļas. Tas lielā mērā atgādina Grieķijas starptautisko kreditoru priekšlikumus, kurus tie bija piedāvājuši pirms sarunu izjukšanas jūnijā, tomēr vēl nav zināms, vai jaunais plāns būs pietiekams, lai Grieķija saņemtu jaunu finanšu palīdzību.

Grieķijas parlaments sestdien apstiprināja valdības ierosināto reformu plānu, un ziņu avoti Briselē izteicās, ka šis plāns var kļūt par pamatu jaunam starptautiskam aizdevumam 74 miljardu eiro vērtībā.

Grieķijas priekšlikumi ietver valsts finansiālo vajadzību finansējumu uz trim gadiem, parāda samazināšanu un investīciju paketi 35 miljardu eiro apmērā.

ES ziņu avoti sacīja, ka jaunā "Grieķijas programma ir pozitīvi novērtēta". Eiropas Stabilitātes mehānisms (ESM) ir gatavs apsvērt 58 miljardu eiro piešķiršanu, un vēl 16 miljardi eiro tiktu piešķirti no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!