Piektdien, 24.aprīlī, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē ietvaros Rīgā norisinās eirozonas valstu finanšu ministru tikšanās. Neskatoties uz mazo laiku termiņu, kas Grieķijai un starptautiskajiem aizdevējiem atlicis, lai vienotos par jaunu reformu plānu un jaunu aizdevumu, Rīgā, visticamāk, šajā jautājumā būtisku progresu nevar gaidīt, ziņo aģentūra "Reuters".

Jau ziņots, ka saskaņā ar programmu, kas publicēta Latvijas prezidentūras ES Padomē mājas lapā, piektdien paredzētā eirogrupas tikšanās ilgs aptuveni 3,5 stundas. Ja šajā laikā puses nespēs vienoties par parāda atmaksas un reformu plāna nosacījumiem, tad pie šī jautājuma tādā pat formātā puses atgriezīsies 11.maijā Briselē.

Trešais mēģinājums grafikā nav paredzēts - 12.maijā Atēnām jāatmaksā Starptautiskajam valūtas fondam (SVF) kārtējā parāda daļa 770 miljonu eiro apmērā vai arī jāpasludina maksātnespēja.

"Reuters" informācija liecina, ka Rīgā vienošanās netiks panākta un abas puses kā galveno datumu, lai vienošanos tomēr panāktu, atstājušas 11.maiju Briselē.

Medijs gan atzīst, ka sākotnēji cerības, ka Rīgā Grieķijas nākotne varētu izšķirties, tik tiešām pastāvējušas, taču, redzot cik lēni norit vienošanās process, šīs cerības pārliktas uz Briseles sanāksmes laiku.

  • Kopējais Grieķijas parāds jau sasniedzis 320 miljardus eiro jeb 175% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP).
  • Lai saglabātu cerības piekļūt aizdevēju aizdevuma fondam 7,2 miljardu eiro apmērā, Grieķijai līdz 12.maijam SVF jāatmaksā 720 miljoni eiro un jāvienojas ar aizdevējiem par ievērojamu valsts reformu plānu, kas, piemēram, paredz algu samazināšanu publiskajā sektorā un jaunus noteikumus uzņēmējiem, kas, atvieglojot birokrātiskās procedūras, tiem ļautu vieglāk atlaist darbiniekus.
  • Pēc "Eurostat" datiem, Grieķija pensiju sistēmas uzturēšanai tērē 17,5% no IKP, kas ir augstākais rādītājs ES.
  • Minimālā alga Grieķijā ir 684 eiro mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!