Foto: AP/Scanpix
Grieķijas parlaments sestdien apstiprināja 2014.gada budžeta likumprojektu, kurā tiek prognozēts, ka valsts ekonomika nākamgad izkļūs no sešus gadus ilgušās recesijas.

Pēc šī budžeta apstiprināšanas Eiropas Komisija (EK) paziņoja, ka Grieķijas starptautisko aizdevēju pārstāvji Atēnās atgriezīsies otrdien, lai veiktu pārrunas par aizdevuma nākamā maksājuma piešķiršanu.

Apstiprinātajā budžetā tiek prognozēts, ka Grieķijas ekonomika 2014.gadā palielināsies par 0,6%, tādējādi izkļūstot no sešus gadus ilgušās recesijas, ko izraisījuši radikāli taupības pasākumi.
Tikmēr Grieķijas tā dēvētājā primārajā budžetā, kurā nav iekļauti procentu maksājumi, šā gada beigās varētu tikt reģistrēts 812 miljonu eiro pārpalikums, kas nākamgad pieaugs līdz trīs miljardiem eiro jeb 1,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

"Šis ir pirmais izšķirošais solis, lai pārtrauktu dalību starptautiskajā glābšanās programmā," pēc budžeta apstiprināšanas norādīja Grieķijas premjerministrs Antonis Samars.

Viņš pavēstīja, ka bezdarbs ir stabilizējies 27% līmenī un novērojamas pazīmes, ka tas nākamgad sāks samazināties.

Neilgi pēc budžeta likumprojekta apstiprināšanas EK biroja vadītājs Grieķijā Pans Karvuniss paziņoja, ka Grieķijas kreditoru - EK, Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) - pārstāvji, otrdien atgriežoties Atēnās, centīsies panākt vienošanos pēc iespējas vairākos jautājumos.

Tomēr viņš brīdina, ka vienošanās par aizdevuma nākamā maksājuma piešķiršanu, visticamāk, līdz gada beigām netiks panākta.

Kreditoru un Grieķijas valdības starpā radušās nesaskaņas par nākamajam gadam prognozēto finansēšanas deficītu un pasākumiem, kas nepieciešami tā nosegšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!