Foto: Reuters/Scanpix
Grieķijas parlaments trešdienas vakarā pieņēma likumprojektu par jauniem taupības pasākumiem pirmajā lasījumā, un ceturtdien ir gaidāms galīgais balsojums par šo likumprojektu, neraugoties uz valstī notiekošo ģenerālstreiku un demonstrācijām pret valdības taupības pasākumiem.

Likumprojektu pirmajā lasījumā atbalstīja 154 deputāti no valdošās sociālistu partijas PASOK, 141 opozīcijas deputāts balsoja pret, un pieci deputāti nebija klāt balsojumā. Parlamentā ir pavisam 300 deputātu.

Vairāk nekā 125 tūkstoši cilvēku trešdien izgāja Grieķijas ielās, un tā ir lielākā līdz šim notikusī protesta akcija pret valdības īstenotajiem taupības pasākumiem gandrīz divu gadu garumā. Arodbiedrības apgalvoja, ka protestos piedalījušies apmēram 200 tūkstoši cilvēku.

Protestētāji meta degbumbas un iesaistījās sadursmēs ar policiju.

Visvairāk cilvēku izsludinātā divu dienu ģenerālstreika pirmajā dienā trešdien pulcējās galvaspilsētā Atēnās, kur centrālajā laukumā pie parlamenta ēkas sanāca apmēram 70 tūkstoši cilvēku, bet citas plašas protesta akcijas notika Saloniku, Patras un Iraklijas pilsētās, informēja vietējā policija.

Likumprojekts par jaunajiem taupības pasākumiem paredz grozījumus kolektīvajos algu līgumos, ievērojamu nodokļu atvieglojumu samazināšanu, jaunu civildienesta algu sistēmu un tūkstošiem valsts sektora darbinieku pagaidu atlaišanas.

Grieķijas valdība ir vairākkārt brīdinājusi, ka šī likumprojekta nepieņemšana parlamentā pirms svētdien paredzēta Eiropas Savienības (ES) krīzes samita aizkavētu starptautiskā aizdevuma kārtējās porcijas izmaksāšanu Grieķijai.

Grieķija jau divus mēnešus gaida kārtējo maksājumu no 110 miljardu eiro (77 miljardu latu) lielā aizdevuma, kuru Atēnām apstiprinājis Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Savienība.

Partnervalstis apsūdzējušas grieķus par vilcināšanos ar ekonomisko reformu īstenošanu, kuras tai jāveic apmaiņā pret starptautiskā aizdevuma kārtējās porcijas saņemšanu, tāpēc Grieķijas valdība cenšas īstenot jaunus taupības pasākumus.

Grieķijai līdzekļu pietiek savu saistību izpildei vien līdz novembra vidum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!