Pirms Grieķijas referenduma Atēnās ar premjera Alekša Cipra atļauju izveidota slepena komanda finanšu ministra Jana Varufaka vadībā. Tās mērķis bijis izveidot plānu, kā uzlauzt Finanšu ministrijas administratīvās pārraudzības datorsistēmas, lai nepieciešamības gadījumā "ar vienu pogas pieskārienu" spētu pāriet uz maksāšanas sistēmu un nodokļu pārraudzību drahmās, vēsta viens no lielākajiem Grieķijas medijiem "Ekathimerini".

Laikraksta ziņoto britu medijam "Telegraph" apstiprinājis arī pats Varufakis, piebilstot, ka viņa teikto Grieķijas valdība ļoti iespējams centīsies noliegt.

Ciprs, kā apgalvo Varufakis, šādu lūgumu vēlākajam finanšu ministram sākotnēji izteicis jau pērn, vēl mēnesi pirms Grieķijas parlamenta vēlēšanām, kurās "Syriza" guva pārliecinošu uzvaru. Ciprs jau laicīgi paredzējis "Syriza" pārliecinošo uzvaru. 

Tāpat Ciprs vēlējies, lai, uzlaužot Finanšu ministrijas administratīvo sistēmu, būtu iespējams piekļūt Valsts kases maksāšanas sistēmām un būtu iespējams veikt valsts publiskos pārskaitījumus eiro, un vienlaikus jebkurā brīdī sistēmas iestatījumos eiro varētu ātri nomainīt uz drahmām. 

Varufakis apgalvo, ka slepenā uzdevuma komanda bijusi neliela un tai bijis piesaistīts arī kāds tehnoloģiju speciālists no ASV, IT nozares profesors no Kolumbijas Universitātes.

Varufakis "Telegraph" žurnālistiem stāstījis, ka šādu plānu sistēmas uzlaušanai izdevies izveidot, taču "zaļā gaisma" no premjera nav dota, un iespēja maksājumus organizēt drahmās palikusi teorētiskā iespējas līmenī.

Vairāki Grieķijas apskatnieki gan apšaubījuši Varufaka teikto, norādīdami, ka ir ļoti dīvaini, ja finanšu ministram vispār būtu jāorganizē hakeru komanda, lai varētu piekļūt Valsts kasei un maksāšanas sistēmām.

Ziņots, ka parādu novārdzinātā Grieķija 24. jūlijā spēra soli pretī trešajai starptautiskā glābšanas aizdevuma programmai, formāli lūdzot Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) palīdzību, tomēr anonīmi avoti atklāja, ka "loģistikas problēmu" dēļ kavējas sarunu Atēnās sākums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!