Foto: AP/Scanpix

Grieķijas valdība piektdien noraidīja kreditoru piedāvājumu pagarināt starptautiskā aizdevuma programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, uzsverot, ka piedāvājums nevar tikt pieņemts, jo aizdevēju pieprasītās reformas novedīšot pie recesijas un piedāvātā summa esot nepietiekama.

"Kreditoru priekšlikums Grieķijas valdībai prasītu ieviest reformas (...), [kuras novestu pie] dziļas recesijas, un tas ir pilnībā neadekvāti," teikts Grieķijas valdības paziņojumā.

Jau vēstīts, ka starptautiskie aizdevēji piektdien piedāvāja Grieķijai pagarināt palīdzības programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, tomēr, lai tas notiktu, Grieķijai šajā nedēļas nogalē ir jāpanāk vienošanos.

Aizdevēji ir gatavi ātri izmaksāt Grieķijai 1,8 miljardus eiro no Eiropas Centrālās bankas (ECB) rīcībā esošo Grieķijas obligāciju peļņas, lai tā varētu otrdien, 30.jūnijā, atmaksāt 1,5 miljardus eiro Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), ja Grieķijas parlaments apstiprinās reformas, liecina aģentūras AFP rīcībā nonācis aizdevēju priekšlikums.

Tālāk finansējums Grieķijai tiktu piešķirts no eiro zonas krīzes finansējuma fonda - Eiropas stabilitātes mehānisma - un līdzekļiem, kas šobrīd veltīti Grieķijas banku atbalstam.

Kopā Grieķija piecu mēnešu laikā saņemtu 12 miljardus eiro.

Plāns jau ir nosūtīts Vācijas parlamenta deputātiem, kas balsos par to, ja sestdien izdosies panākt vienošanos.

Plānu varētu atbalstīt arī SVF, tomēr tikai tad, ja tiks izpildīti zināmi nosacījumi.

Grieķija savukārt vēlas, lai tiktu samazināts tās parāds.

Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible norādīja, ka izredzes panākt vienošanos ir apmēram "50 pret 50".

Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands paziņoja Grieķijas premjerministram Aleksim Cipram, ka sestdien ir nepieciešams sarīkot vēl vienu eiro zonas finanšu ministru ārkārtas sanāksmi.

"Viņi atgādināja viņam, ka šī tikšanās ir būtiska un "izšķiroša", un šobrīd ir kritiski svarīgi panākt vienošanos par paketi, kas ietvertu reformas, investīcijas un finansējumu," pavēstīja amatpersona, ka vēlējās palikt anonīma.

Toties Ciprs ir sacījis Merkelei un Olandam, ka viņš nesaprot šo "aso" pozīciju.

"Aleksis Ciprs informēja abus līderus par Grieķijas piedāvājumu un uzsvēra, ka Grieķijas puse nesaprot institūciju neatlaidību par šādiem asiem pasākumiem," aģentūrai AFP sacīja Grieķijas valdības amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Jau ziņots, ka eiro grupas (eiro zonas valstu finanšu ministru) sanāksme Briselē Grieķijas parāda jautājumā ceturtdien beidzās bez rezultātiem. Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands piektdienas naktī brīdināja, ka Grieķijai jāpanāk vienošanās ar kreditoriem "izšķirošās" sarunās sestdien jaunas eiro grupas sanāksmes laikā.

Grieķija un tās starptautiskie kreditori - Eiropas Komisija (EK), ECB un SVF - piecus mēnešus ilgās sarunās ir mēģinājuši panākt vienošanos, kas ļautu Grieķijai saņemt pēdējo starptautiskā aizdevuma maksājumu 7,2 miljardu eiro apmērā.

Ja netiks panākta vienošanās, Grieķija, visticamāk, nespēs izpildīt savas saistības pret Starptautisko Valūtas fondu 1,6 miljardu eiro apmērā, kuru termiņš ir 30.jūnijs. Ja saistības netiks izpildītas, Grieķijai draud maksātnespēja un haotiska izstāšanās no eiro zonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!