Foto: AFP/Scanpix

Britu banka HSBC otrdien paziņoja, ka piekritusi samaksāt ASV varas iestādēm 1,92 miljardus ASV dolāru (1,034 miljardus latu), lai tiktu atceltas tai izvirzītās apsūdzības naudas atmazgāšanā.

"HSBC ir panākusi vienošanos ar ASV iestādēm saistībā ar izmeklēšanām par naudas atmazgāšanas novēršanas un sankciju likumu neadekvātu ievērošanu," teikts šīs bankas paziņojumā.

HSBC arī solīja turpināt pilnīgu sadarbošanos ar varas iestādēm, lai nostiprinātu savu politiku šo likumu ievērošanā.

"Mēs uzņemamies atbildību par savām pagātnes kļūdām. Mēs esam pateikuši, ka mēs tās dziļi nožēlojam, un sakām to vēlreiz," paziņoja grupas vadītājs Stjuarts Galivers.

"Šodienas HSBC ir organizācija, kas fundamentāli atšķiras no tās, kura izdarīja šīs kļūdas. Mēs esam apņēmušies aizsargāt globālās finanšu sistēmas godīgumu. Šajā nolūkā mēs turpināsim cieši sadarboties ar valdībām un regulatoriem visā pasaulē," piebilda Galivers.

Par to, ka gaidāma šāda vienošanās, jau pirmdien ziņoja ASV laikraksts "The Wall Street Journal" (WSJ) savā interneta vietnē.

Saskaņā ar WSJ ziņoto šī summa ietver 650 miljonu dolāru (350 miljonu latu) civilsodu un 1,25 miljardu dolāru (673 miljonu latu) lielu mierizlīguma summu, kas ir jauns rekords šādā lietā.

ASV parlamenta augšpalātas Senāta komisijas ziņojumā šī gada jūlijā HSBC tika apsūdzēta par to, ka devusi ASV sankcijām pakļautajai Irānai, globālām teroristu organizācijām un Meksikas narkotiku karteļiem iespēju piekļūt ASV finanšu sistēmai.

WSJ ziņoja, ka dažas no šīm apsūdzībām ir izmeklējuši kriminālizmeklētāji.

HSBC jūlijā pēc šī ASV Senāta komisijas ziņojuma atzina, ka nav nodrošinājusi pietiekamu kontroli naudas atmazgāšanas novēršanai. HSBC toreiz uzsvēra, ka pērn ir nomainīta augstākā ranga bankas vadība un veiktas izmaiņas, lai stiprinātu noteikumu, kas mazina naudas atmazgāšanas iespējamību bankā, ievērošanu.

Ar WSJ minēto vienošanos tiks izbeigtas izmeklēšanas, kuras veica ASV Tieslietu ministrija, Finanšu ministrija, citas federālās aģentūras un Ņujorkas Manhatanas rajona prokurors.

Šīs vienošanās ietvaros banka atzīs, ka ir pārkāpusi Banku darbības slepenības likumu un Tirdzniecības ar ienaidnieku likumu, ziņoja WSJ.

ASV Finanšu ministrija atteicās komentēt šo WSJ ziņu.

HSBC novembri paziņoja, ka ir rezervējusi 1,5 miljardus dolāru (808 miljonus latu) iespējamam mierizlīgumam vai naudassodiem saistībā ar naudas atmazgāšanu.

ASV Finanšu ministrija pirmdien paziņoja, ka cita britu banka "Standard Chartered" samaksās 327 miljonus ASV dolāru (176 miljonus latu), lai tiktu atceltas tai izvirzītās apsūdzības ASV sankciju pārkāpšanā pret Irānu, Mjanmu, Lībiju un Sudānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!