Palielinātā akcīzes nodokļa alkoholam dēļ arvien vairāk pierobežā dzīvojošie igauņi iepirkties dodas uz Latviju, tādējādi apdraudot vairāku Igaunijas veikalu nākotni, vēsta Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Igaunijas mazumtirdzniecības tīkls "Coop" martā lems par sešu tīkla veikalu slēgšanu Igaunijas dienvidos. Veikali cieš no pārrobežu tirdzniecības ar Latviju, ko raisījis akcīzes nodokļa pieaugums.

Marta vidū uzņēmumam plānota sapulce, kurā lems par sešu "Coop" veikalu likteni Igaunijā. Tiks pārrunāts, kā nodrošināt veikalu darbību situācijā, kad pārrobežu tirdzniecība negatīvi ietekmē apgrozījumu.

"Nav izslēgts, ka pieņemsim lēmumu par veikalu slēgšanu," norāda "Coop" pārstāvis Martins Mīdo. Viņš neminēja, kurus no veikaliem varētu slēgt, taču atzina, ka tas ietekmēs Igaunijas dienvidu daļā esošos veikalus, jo tie visvairāk cieš no pārrobežu tirdzniecības.

Mīdo skaidroja, ka alkohola iegāde nav vienīgais iemesls, kāpēc Igaunijas iedzīvotāji šķērso Latvijas robežu, taču atzīst, ka dodoties pēc lētāka alkohola uz Latviju, igauņi pie reizes iegādājas arī citas preces, saprotot, ka tās ir lētākas nekā Igaunijā.

"Kad iedzīvotāji dodas iepirkties otrpus robežai, viņi iegādājas pārtiku, degvielu, un citas preces zemāku cenu dēļ. Tas rada apgrūtinājumus mazākiem veikaliem," sacīja "Coop" pārstāvis.

Pārrobežu tirdzniecība Latvijā pastiprinājusies pēc tam, kad Igaunijas valdība pieņēmusi lēmumu strauji celt akcīzes nodokli alkoholam un degvielai. Šī iemesla dēļ Igaunijas iedzīvotāji labprāt šķērso robežu zemāku cenu meklējumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!