Foto: AP/Scanpix
Indonēzijas aviokompānijas saņēmušas atļauju lidot uz ASV pēc tam, kad Savienoto Valstu regulators atcēla pirms nepilniem desmit gadiem drošības apsvērumu dēļ noteikto aizliegumu, pirmdien paziņoja amatpersona.

ASV transporta sektora amatpersonas vēstulē paziņoja, ka Indonēzijas aviācijas sektors atbilst starptautiskiem standartiem un tā drošības reitings ir atbilstoši paaugstināts.

"Pašlaik visas Indonēzijas aviokompānijas var lidot uz ASV," žurnālistiem sacīja Indonēzijas civilās aviācijas pārvaldes ģenerāldirektors Suprasetjo, uzsverot, ka tas "ļoti pozitīvi ietekmēs [Indonēzijas] aviācijas sektoru un sabiedrības uzticību".

Indonēzijas aviokompānijām bija aizliegts lidot uz ASV kopš 2007. gada, kad Federālā aviācijas pārvalde samazināja to drošības reitingu.

Tajā pašā gadā arī Eiropas Savienība (ES) noteica aizliegumu Indonēzijas aviokompānijām lidot uz ES, bet kopš 2009. gadā šāds aizliegums ir spēkā tikai atsevišķām lidsabiedrībām. Dažas aviokompānijas, tostarp "Garuda" un Malaizijā bāzētās "AirAsia" atzars Indonēzijā, tagad lido uz Eiropu.

Ierobežojumi tika noteikti pēc vairākiem incidentiem, tostarp ar nacionālās aviosabiedrības "Garuda" lidmašīnām.

Kopš 2007. gada ir notikušas vēl vairākas traģiskas Indonēzijas aviokompāniju lidmašīnu avārijas, tostarp "AirAsia" Indonēzijas meitasuzņēmuma lidmašīnas avārija 2014.gadā, kurā gāja bojā 162 cilvēki.

Tomēr vēstulē Indonēzijas Transporta ministrijai ASV Federālā aviācijas pārvalde norādīja, ka Indonēzijas centieni uzlabot uzraudzības sistēmu ir devuši "pozitīvus secinājumus" šogad veiktajā drošības novērtējumā.

Suprasetjo paziņoja, ka vairākas Indonēzijas lidsabiedrības ir paudušas interesi lidot uz ASV, bet "Garuda" flotē ir pietiekami daudz lidmašīnu un apkalpes locekļu, lai tādus reisus veiktu.

Gaidāms, ka Indonēzijas valsts aviokompānija tiešos reisus uz ASV sāks nākamgad, paplašinot savu tālās distances starptautisko reisu tīklu, kurā pašlaik ir tādi galamērķi kā Londona un Amsterdama.

"Garuda" aprīlī par četriem miljardiem ASV dolāru (3,6 miljardiem eiro) pasūtīja 14 jaunās paaudzes "Airbus" lidmašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!