Foto: Reuters/Scanpix

Irānas nacionālā aviokompānija "Iran Air", kas, neskatoties uz sankcijām, cenšas atjaunot savu floti, noslēgusi līgumu par 80 ASV kompānijas "Boeing" lidmašīnu iegādi, svētdien vēstīja Irānas oficiālā ziņu aģentūra IRNA.

IRNA vēstīja, ka 16,6 miljardus ASV dolāru (15,7 miljardus eiro) vērtais līgums ir pirmā tāda veida vienošanās kopš 1979. gada islāma revolūcijas valstī.

"50 no lidmašīnām ir "Boeing 737" un pārējās 30 ir tālas distances "Boeing 777", kas "Iran Air" tiks piegādātas desmit gadu laikā," sacījis nacionālās lidsabiedrības izpilddirektors Farhads Parvarešs, kurš Teherānā parakstījis līgumu ar "Boeing" pārstāvjiem.

Tas ir pirmais tāda veida darījums ar ASV aviācijas kompāniju kopš revolūcijas, un noslēgts laikā, kad pieaug saspīlējums par sankcijām pēc tam, kad ASV parlaments šomēnes nobalsoja par sankciju pret Irānu atjaunošanu.

Jaunu lidmašīnu un detaļu trūkums gadu gaitā ir iedragājis Irānas aviokompāniju darbību, kā rezultātā gaisa satiksme Irānā tiek uzskatīta par vienu no nedrošākajām pasaulē. Lidojumu drošības fonda dati liecina, ka kopš 1979.gada civilos un militāros gaisa satiksmes negadījumos Irānā gājuši bojā gandrīz 1700 cilvēku.

"Iran Air" tuvākajā laikā plāno noslēgt darījumu ar Eiropas aviācijas kompāniju "Airbus" par 100 lidmašīnu iegādi.

Septembrī ASV Finanšu ministrija izsniedza atļaujas abiem aviobūves milžiem, kas pavēra tiem iespēju slēgt miljardiem ASV dolāru (miljardiem eiro) vērtus līgumus par lidmašīnu pārdošanu uz Irānu, kas pirms 2015. gadā panāktās vienošanās par tās kodolprogrammu bija pilnīgi nepieejama šādiem darījumiem.

"Airbus" ASV Finanšu ministrijas atļauja bija jāsaņem, jo daļa lidmašīnu detaļu tiek ražotas ASV.

ASV atcēla daļu sankciju pēc tam, kad janvārī stājās spēkā Irānas un pasaules lielvaru panāktā vienošanās par tās kodolprogrammu.

Tomēr decembra sākumā ASV Senāts pieņēma likumu par sankciju pret Irānu pagarināšanu. Pirms tam to pieņēma Pārstāvju palāta. Sagaidāms, ka prezidents Baraks Obama likumu parakstīs, apliecināja Baltā nama amatpersona, piebilstot - administrācija neuzskata, ka sankciju pagarināšana pārkāptu pērn ar Irānu noslēgto kodolvienošanos, kas paredz atcelt starptautiskās sankcijas pret Irānu apmaiņā pret tās kodolprogrammas ierobežošanu.

ASV Kongresa pieņemtajā likumā ietvertas sankcijas pret Irānas banku sektoru, kā arī enerģētikas un aizsardzības industrijām.

Irānas prezidents Hasans Ruhani svētdien aicināja ASV prezidentu Baraku Obamu neparakstīt Kongresa pieņemto likumu par sankciju pret Irānu pagarināšanu par desmit gadiem, jo, pēc Ruhani teiktā, šī likuma stāšanās spēkā pārkāptu starptautisko vienošanos par Irānas kodolprogrammu.

Irānas pašreizējā komerciālās aviācijas flotē ir apmēram 140 lidmašīnas, kuru vidējais vecums ir ap 20 gadiem, un daudzas no tām nepieciešams nomainīt ar jaunām.

Irāna prognozē 400 līdz 500 komerciālo aviolaineru pieprasījumu nākamo 10 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!