Pašpasludinātā "Islāma valsts" (IS), kaļot zelta monētas, novedīs līdz katastrofai ASV ekonomiku, - tā kārtējā propagandas video solījuši IS militāristi.

IS video, kura nosaukums ir "Kalifāta augšāmcelšanās un zelta dināru atgriešanās", solīts, ka IS valūta tiks kalta no zelta, sudraba un vara, tāpat video minēts, ka tikai zelts ir īstenas labklājības pazīme. Teju stundu garajā video solīts radīt jaunu vienotu IS valūtu, kas stiprināšot grupējuma ekonomiku un vienlaikus radīšot draudus ASV tautsaimniecībai.

Jaunās monētas, kā uzskata IS propagandas runasvīri, ASV nesīšot otru smago triecienu pēc jau piedzīvotajiem traģiskajiem 2001. gada 11. septembra teroraktiem. Jaunās valūtas mērķis, kā ziņo "Vice", ir sagraut amerikāņu "kapitālistu finanšu verdzības sistēmu".

Šis pēdējā gada laikā ir jau otrs teroristiskā grupējuma mēģinājums skaidrot savus plānus par monetāro sistēmu. Pērnā gada novembrī IS solīja sākt drukāt skaidru naudu jaunā IS valūtā, lai nepakļautos "sātaniskajai globālajai ekonomikas sistēmai". Ārvalstu valdībām un medijiem nav informācijas par šādas valūtas esamību.

Rietumu ekonomikas eksperti gan jau paspējuši norādīt, ka IS plāns par savu valūtu ir grūti saprotams, jo, ņemot vērā IS teroristu organizācijas statusu, ja kāda valsts norēķinātos IS valūtā, tā automātiski varētu tikt sodīta par starptautisko noziedzību, minējusi "cityam.com" apskatniece Džesika Morisa.

Ārvalstu mediju aplēses liecina, ka IS kopējais budžets lēšams ap diviem miljardiem ASV dolāru. Līdzekļus grupējums iegūst, iekasējot no okupētajām teritorijām nodokļus, nelikumīgi pārdodot naftas produktus, nodarbojoties ar laupīšanu un pieprasot izpirkuma maksas par gūstekņiem.

"Islāma valsts" Sīrijā un Irākā sagrābtajās teritorijās cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!