Foto: EPA/LETA
Islandes alusdarītava sākusi ražot alu no mirušiem vaļiem, apgalvojot, ka viņu dzēriens, pateicoties specifiskajai piedevai, ir ļoti veselīgs.

Lai sāktu 5,2% alus ražošanu, alusdarītava sadarbojusies ar vaļu medību uzņēmumu. Pirmā alus partija tirdzniecībā nonāca islandiešu ziemas vidus festivāla laikā.

Kā vēsta ārvalstu mediji, šādi jaunumi nav pa prātam dzīvnieku aizstāvjiem - islandiešu vaļu aizstāvju grupas vadītāja Vanesa Viljamsa-Greja norāda: "Vaļu gaļas noiets pakāpeniski samazinās, tomēr vaļu izmantošana alus ražošanā ir tikpat amorāla un satraucoša, kā to ēšana".

Neraugoties uz to, ka alusdarītavas pārstāvji apgalvo, ka šī ir ekskluzīva produkta sērija, ekologi ir satraukti, jo tā apdraud vaļu, kuri var nodzīvot pat 90 gadus ilgu mūžu, populāciju.

Alusdarītavas īpašnieks apgalvo, ka vaļu alus ir īpaši veselīgs, jo vaļa gaļa satur daudz olbaltumvielu. "Alus darināts, neizmantojot cukuru, kas ļāvis šo dzērienu padarīt īpaši veselību, un cilvēki, kuri to dzers, kļūs līdzīgi īsteniem vikingiem," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Uz jautājumu, vai uzņēmuma pārstāvji ir norūpējušies, ka viņu jaunais produkts radījis dzīvnieku aizstāvju sašutumu, kompānijas pārstāvji atbildējuši: "Protams, dažiem cilvēkiem tas nepatiks. Ir noteikts risks, mēs par to zinām, taču mēs ceram, ka vairumam islandiešu šis alus patiks".

Pērn vaļu un delfīnu aizsardzības biedrība palīdzēja atmaskot izmirstošo vaļu izmantošanu suņu barībā, kā arī mirušu vaļu kā kurināmā izmantošanu uz vaļu medību kuģiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!