Foto: Reuters/Scanpix

Itālijas populistiskā "Piecu zvaigžņu kustība" (M5S) kontrolē oficiālu interneta vietņu un ziņu portālu tīklu, kurā apzināti izplatītas viltus un prokremliskas ziņas, atklāj "Buzfeed" pētījums.

M5S kontrolētajos kanālos, kuriem ir miljoniem lasītāju, ietilpst pašas partijas blogi un sociālie tīkli, kā arī peļņu nesoši portāli, kas sevi raksturo kā "neatkarīgus medijus", bet patiesībā ir partijas līderu kontrolētas vietnes.

Ierasti šo portālu virsraksti, kā raksta "Buzfeed", tiek veidoti ar lielajiem burtiem, un tie sensacionāli vēsta par varas elites slepeniem plāniem, piemēram, viens no virsrakstiem populārajā vietnē "TzeTze" skan: "Uzzini patiesību, ko viņi vēlas no mums noslēpt".

Tāpat M5S kanālos publicētas konspirācijas teorijas par to, ka ASV slepeni finansē Ziemeļāfrikas cilvēktirdzniecības bandas, lai tās uz Itāliju pārvestu bēgļus. Populārs izrādījies viltus stāsts, ka ASV prezidents Baraks Obama vēlas satricināt Sīrijas režīmu, lai radītu lielāku nestabilitāti reģionā un Ķīna tādējādi zaudētu piekļuvi Tuvo Austrumu naftas krājumiem.

Šie izdomātie stāsti, kā izpētījis "Buzfeed", bieži tiek veidoti, par pamatu izmantojot Krievijas propagandas medijus "Sputnik" un "Russia Today".

Līdz 2014. gada martam partijas M5S līderi asi kritizēja Vladimiru Putinu, un Krievijas darbības Ukrainā raksturoja kā iebrukumu. Partijas politiķi arī asi kritizēja Mateo Renzi valdību par tās nespēju nostāties pret Krievijas režīmu, taču tā paša 2014. gada laikā savu attieksmi mainīja, un jau slavēja Putina izcilās vadoņa spējas.

M5S atzina Krimas nelikumīgā referenduma rezultātus, pieprasīja atcelt sankcijas pret Krieviju, kā arī soctīklos izplatīja viltus ziņas, kā Ukrainas armijas spēki Donbasā ēd kara gūstekņus.

Foto: Kadrs no filmas, ko deputāte Marta Grande (M5S) uzdeva par kanibālismu Ukrainā

Partijas līderis Bepe Grilo (redzams raksta titulbildē) sociālajos tīklos dalījās ar ierakstu, kas vēsta par to, kā Putins no bankrota izglābis rūpnīcu, kamēr Itālijas premjers spējot vien dot solījumus, bet ne rīkoties. Tāpat šogad partijas pārstāvji devušies uz Krieviju, lai piedalītos partijas "Vienotā Krievija" rīkotās konferencēs.

Nepatieso ziņu portālu centrā atrodama tehnoloģiju kompānija "Casaleggio Associati", kuras viens no īpašniekiem ir MS5 partijas līdzdibinātājs Džianroberto Kasaledžio, kurš gāja bojā šā gada aprīlī.

Pēc Kasaledžio nāves uzņēmumu pārņēma viņa dēls Dāvids. Lielākie tīkla portāli ir "TzeTze" un "La Cosa", kurās plaši tiek kritizēta premjera Renzi valdība, kā arī par veselības aktualitātēm vēstošais "La Fucina", kurā regulāri tiek publicēta sensacionāla informācija par brīnumainām zālēm un dažādām šausminošām bērnu vakcīnu briesmām.

Arī Brilo un citu partijas līderu personīgajos blogos norādīta īpašumtiesību atsauce uz "Casaleggio Associati", tāpat minētajām interneta vietnēm un partijas līderu blogiem ir viena un tā pati IP adrese, izpētījis "Buzfeed".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!