Foto: AP/Scanpix

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs svētdien paziņojis, ka gadījumā, ja grieķi referendumā par vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem nobalsos "pret", viņiem nāksies pamest eirozonu, vēsta izdevums "Telegraph".

"Vai Grieķija arī pēc šī referenduma būs eirozonā? [..] ja viņi nobalsos "pret", pēc referenduma viņiem nāksies ieviest citu valūtu, jo eiro vairs nebūs pieejams kā maksāšanas līdzeklis. Brīdī, kad tiek ieviesta jauna valūta, notiek izstāšanās no eirozonas. Tas ir tas, kas man liek cerēt, ka cilvēki šodien nebalsos "pret"," pastāstījis Šulcs.

Savukārt Francijas ekonomikas ministrs Emanuels Makrons aicinājis Eiropu uzņemties "kolektīvu atbildību" par Grieķijas krīzi un brīdinājis neradīt vēl vienu "Versaļas līguma" situāciju, šoreiz zaudētāja lomā nostādot Grieķiju.

Eiropas Centrālās bankas (ECB) Valdes loceklis Benuā Kerē medijiem pavēstījis, ka ECB ir gatava rīkoties par spīti neskaidrībām: "Pašreizējos apstākļos, kad Eiropā un pasaulē valda liela neskaidrība, ECB skaidri norādījusi savu pozīciju – ja mums vajadzēs darīt vairāk, mēs darīsim. Mēs atradīsim vajadzīgos instrumentus."

Jau vēstīts, ka svētdien Grieķijā notiek referendums par vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem. Eirozonas valstu finanšu ministri iepriekš jau nolēma, ka neapspriedīs iespējas piešķirt jaunu aizdevumu Grieķijai, kamēr nebūs zināms šī referenduma rezultāts.

Eiro zonas valstu finanšu ministri 27.jūnijā nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Balsojuma "nē" gadījumā Grieķijas valdība varētu arī atkāpties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!