Foto: AFP/Scanpix

Pāris gadu laikā pie varas un bagātības tikušais Ukrainas uzņēmējs Sergejs Kurčenko tagad izsludināts starptautiskā meklēšanā, viņa īpašumi Eiropā, tostarp, iespējams, arī Latvijā, ir iesaldēti, bet viņa darījumi ir Ukrainas un Eiropas Savienības valstu izmeklēšanas objekts.

Steigā pametot savu ofisu, Kurčenko darbinieki aiz sevis atstāja desmitiem atkritumu maisu ar sasmalcinātiem dokumentiem, no kuriem Ukrainas tiesībsargiem un žurnālistiem izdevies saglābt pietiekami, lai noskaidrotu, ka virknei viņa ārzonas kompāniju bija konti Latvijas bankā ABLV, vēsta Ukrainas laikraksts "Zerkolo Nedeli".

Kā vēstīts, no visām ES sankciju sarakstā iekļautajām personām Latvijas bankās noguldījumi bijuši tikai vienai - dažu simtu tūkstošu eiro apmēra. Informēti avoti portālam "Delfi" nenoliedza, ka Kurčenko ir persona, kuras līdzekļi ir arestēti. Bankā ABLV "Delfiem" līdz otrdienas vakaram nesniedza atbildi uz jautājumu par to, vai šī informācija atbilst patiesībai.

Tāpat "Deutsche Welle" ziņo, ka Vācijā sākta izmeklēšana par iespējamu naudas atmazgāšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas Kurčenko īpašumos šajās valstīs. Savukārt oligarham iepriekš pastarpināti piederējusī naftas pārstrādes rūpnīca nu nonākusi Krievijas bankas īpašumā.

Izsludināts meklēšanā
Līdz ar bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča gāšanu noteiktās Eiropas Savienības sankcijas tika vērstas pret virkni augstu Ukrainas amatpersonu un viņu ģimenes locekļiem, kā arī Ukrainas uzņēmēju Sergeju Kurčenko, kas vēl tikai pirms dažiem gadiem Ukrainā bija pazīstams vien nedaudziem, bet kura turība vēl nesen tik lēsta 2,4 miljardu eiro apmērā.

Eiropas Padomes 5.marta lēmumā par sankcijām pret Ukrainas amatpersonām Kurčenko iekļauts ar pamatojumu, ka "persona ir subjekts izmeklēšanā Ukrainā par iesaisti noziegumos, kas saistīti ar Ukrainas valsts līdzekļu piesavināšanas un to pretlikumīgu pārvietošanu ārpus Ukrainas".

Janukoviča, viņa dēlu, bijušo ministru un spēka struktūru vadītāju iekļaušana šajā sarakstā pārsteidza reti kuru, bet 28 gadus vecā enerģētikas kompānijas VETEK, futbola kluba "Metalist" un Ukrainas "Forbes" īpašnieka un vadītāja nonākšana nevēlamo personu listē Ukrainas medijiem apstiprināja aizdomas par Kurčenko kā Janukoviča "kasiera" statusu.

Ukrainas tiesībsargājošās iestādes Kurčenko tur aizdomās par kopumā 10 miljardu Ukrainas grivnu (ap 640 miljonu eiro ) piesavināšanos. Ukrainā uzņēmējs izsludināts meklēšanā. Viņa atrašanās nav zināma, bet tiek pieļauts, ka viņš uzturas Maskavā.

Konti Latvijas bankā ABLV
"Zerkolo Nedeli" uzskaita vairāk nekā desmit Kiprā, Panamā, Honkongā un citās ārzonās reģistrētus uzņēmumus, caur kurieni plūduši VETEK līdzekļi. Lielākajai daļai šo uzņēmumu bankas konti bijuši reģistrēti Latvijas kredītiestādē ABLV.

Ar vienu no šiem ārzonas uzņēmumiem – Kiprā reģistrēto "Soprema Trading Ltd", piemēram, Kurčenko piederoša kompānija grasījās slēgt 60 miljonus ASV dolārus vērtu līgumu par naftas pārstrādi Odesā. Pašas Kipras firmas apgrozījums gan bijis vēl iespaidīgāks – pērnā gada pirmajā ceturksnī vien tās saimnieciskā darbība bijusi mērāma 9,7 miljardos grivnu (ap 620 miljoniem eiro). Tālāk nauda pārskaitīta Panamā reģistrētai firmai. Abas ārzonas kompānijas iepriekš medijos minētas, kā uzņēmumi, kas grasījās galvot aizdevumu no Krievijas bankas Kurčenko piederošai Odesas naftas pārstrādes rūpnīcai.

Pašlaik gan šī rūpnīca nonākusi Krievijas bankas VTB īpašumā. Kurčenko no tās aizņēmās finansējumu Odesas rūpnīcas iegādei no "Lukoil" 2013.gadā. Darījuma summa bija 300 miljoni ASV dolāru. Kā vēsta "Kyiv Post" Ukrainas iekšlietu ministrs Arsens Avakovs to nosaucis par "apšaubāmu shēmu" un vēlas uzņēmumu atgūt.

Izmeklē uzpildes staciju tīklu
Vācijā jau rit izmeklēšana par iespējamu naudas atmazgāšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas ar Kurčenko saistītajos uzņēmumos "Sparschwein Gas GmbH" un "Sparschwein Gas Handels GmbH". Šīs kompānijas pārvalda auto gāzes uzpildes staciju tīklu un tirgo sašķidrināto gāzi, ziņo "Deutsche Welle".

Tiesa gan, uzpildes staciju tīkls oficiāli pieder kādai Nīderlandes kompānijai, kuras īpašnieks savukārt ir Austrijas fonds. Medijs informē, ka ar to saistīts varētu būt Austrijas uzņēmums "LPG Trading".
Saskaņā ar Ukrainas mediju informāciju Kurčenko VETEK grupa uzvarējusi teju visās pēdējo divu gadu valsts uzņēmuma "Ukrgazvydobuvannya" sašķidrinātās gāzes izsolēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!