Foto: AP/Scanpix
Otrdien Jokohomā, Japānā tika svinīgi atklāts kara kuģis „DDH183 Izumo”, tas ir lielākais ūdens iznīcinātājs, ko Japāna uzbūvējusi, kopš Otrā pasaules kara laikiem, vēsta ārvalstu mediji.

Atklāšana notika Hirošimas atomsprādizena piemiņas dienā. Eksperti ārzemju medijos norāda, ka kopš 1945.gada „Izumo” ir vērienīgākais kara kuģis, ko Japāna savai flotei uzbūvējusi.

Kuģis Japānas premjera Sindzo Abes vadībā tika atklāts otrdien, tā svars ir 19 500 tonnas, bet garums 250 metri. Japānas valdība norāda, ka kuģa galvenā kaujas misija ir pret zemūdeņu aizsardzība un robežpatrulēšana. Kuģis arī paredzēts gadījumiem, ja notiek dabas katastrofas, lai palīdzētu novērst nodarītās postažas. Vienlaikus „Izumo” spēj apkalpot 14 helikopterus, kas var pacelties no kuģa klāja, taču eksperti norāda, ka kuģis varētu būt konstruēts tā, lai nākotnē no tā varētu pacelties arī iznīcinātāji.

Par kuģa izmantošanas plāniem gan uztraucas Ķīna, kurai joprojām ir asas domstarpības par teritoriju sadalījumu starp Ķīnu un Japānu, piemēram, Senkaku salām.

Būvniecības kopējās izmaksas bijušas 1,5 miljardi ASV dolāri (814,5 miljoni latu).

Kuģi būvēja Japānas kuģu būves kompānija „Ihi Corporation”, finansējums tam tika piesaistīts no Japānas valsts budžeta. Par tā būves plāniem 2009.gadā paziņoja Japānas aizsardzības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!