Foto: Reuters/Scanpix
Jau ceturto nedēļu pēc kārtas pasaules naftas cenas turpinājušas ievērojami samazināties.

Nedēļas sākumā naftas cenu kritumu veicināja prognozes, ka tuvākajā laikā ASV centrālā banka paaugstinās bāzes procentu likmes, kā arī jaunākie ASV Enerģētikas ministrijas dati, kas liecināja, ka ASV komerciālās jēlnaftas rezerves pagājušonedēļ pieaugušas par 2,47 miljoniem barelu, lai gan eksperti bija prognozējuši to samazināšanos par 2,2 miljoniem barelu.

Tāpat pasaules naftas cenas samazināšanos beigās bažas par jēlnaftas pārprodukciju apstākļos, kad globālās ekonomikas pieauguma tempi palēninās, kā arī vājie Ķīnas ekonomikas dati.

"Brent" markas jēlnaftas cena šīs nedēļas beigās sasniedza zemāko atzīmi kopš šā gada 19. marta, savukārt WTI markas jēlnaftas cena šonedēļ sasniedza zemāko atzīmi kopš šā gada 31. marta, turklāt, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, WTI markas jēlnaftas cena ir sarukusi par 19%. Eksperti pieļauj, ka drīzumā varētu tikt pārsniegts 19,4% cenas kritums, kas tika sasniegts pagājušā gada decembrī, salīdzinot ar novembri, un kas bija lielākais kopš 2008.gada pasaules finanšu krīzes.

Šī nedēļa iesākās ar to, ka Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā pirmdien saruka par 0,74 ASV dolāriem līdz 50,15 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī Londonas biržā kritās par 0,45 ASV dolāriem līdz 56,65 dolāriem par barelu.

Savukārt otrdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā pieauga par 0,21 ASV dolāru līdz 50,36 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī Londonas biržā kāpa par 0,39 ASV dolāriem līdz 57,04 dolāriem par barelu.

Taču jau trešdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī atkal kritās par 1,67 ASV dolāriem līdz 49,19 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī Londonas biržā saruka par 0,91 ASV dolāru līdz 56,13 dolāriem par barelu.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī arī ceturtdien kritās par 0,74 ASV dolāriem līdz 48,45 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm septembrī Londonas biržā saruka par 0,86 ASV dolāriem līdz 55,27 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā bija 48,14 ASV dolāri par barelu, kas ir par 5,4% mazāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm augustā bija 54,62 dolāri par barelu, kas ir par 4,3% mazāk nekā pirms nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!