Foto: LETA

Bijušie Krievijas naftas koncerna "Jukos" akcionāri vērsušies ASV, Francijas un Lielbritānijas tiesās ar prasību izpildīt Hāgas tiesas lēmumu par 50 miljardu dolāru piedzīšanu no Krievijas Federācijas, vācu laikrakstam "Sueddeutsche Zeitung" pavēstīja uzņēmuma "Group Menatep Limited" (GML) vadītājs Tims Osborns.

Pagājušā gada beigās GML ar analoģisku prasību vērsās Vācijas tiesā, bet gatavojas vērsties arī Beļģijas un Nīderlandes tiesās.

Prasības tiek iesniegtas, lai piedzītu no Krievijas aktīvus Eiropas valstīs un ASV. Pēc tam kad tiesas būs apmierinājušas GML prasības, bijušajiem naftas uzņēmuma akcionāriem būs jāatrod Krievijas īpašums konkrētās valsts teritorijā un tad jāiesniedz prasība par tā konfiskāciju, Osborns vēl oktobrī sacīja Vācijas žurnālam "Der Spiegel".

Atbilstoši "Der Spiegel" versijai attiecībā uz Krievijas īpašumu Vācijā runa varētu būt par Vācijā pasūtītajām lidsabiedrības "Aeroflot" lidmašīnām vai arī maksājumiem par gāzi koncernam "Gazprom".

Krievija nav grasījusies saņemt no "Jukos" nenomaksātos nodokļus, bet gan gribējusi tikt pie paša uzņēmuma, nosprieda arbitrāža Hāgā.

Krievija nesteidzas ar parādu atmaksu. Likumā par 2015.gada federālo budžetu šādi izdevumi nav paredzēti.

2014.gada novembrī Hāgas tiesā tika saņemts Krievijas iesniegums, ka tā tiesas spriedumu neatzīst par spēkā esošu. Šāda paziņojuma iesniegšana Krieviju neatbrīvo no pienākuma maksāt.

"Jukos" bija lielākā Krievijas naftas kompānija, bet tā tika sagrauta 2003.gadā, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins brīdināja Krievijas pieaugošo oligarhu slāni par aktivitātēm uz politiskās skatuves.

"Jukos" vadītājs Mihails Hodorkovskis tika atzīts par vainīgu nodokļu nemaksāšanā, un viņam nācās deviņus gadus pavadīt cietumā.

Pēc novešanas līdz maksātnespējai "Jukos" aktīvi tika pārdoti necaurskatāmās izsolēs Krievijas valsts kompānijām. "Jukos" gardākie kumosi 2004.gadā tika tobrīd mazam tirgus spēlētājam "Rosņeftj", aizsākot valsts energokompānijas ceļu uz lielākā kotētā naftas ieguvēja statusu.

Pats Hodorkovskis savas akcijas pārdeva 2005.gadā un norobežojies no pārējo akcionāru prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!