Foto: stock.xchng

Krievija, pārskatot Hāgas arbitrāžas tiesas lēmumu par 50 miljardu ASV dolāru kompensācijas izmaksāšanu bijušajiem naftas uzņēmuma "Jukos" akcionāriem, atklājusi, ka pieļauta 21,7 miljardu ASV dolāru kļūda, vēsta Maskavas mediji.

Kā norāda "Russia Today", summa, kas teorētiski varētu veidot akcionāru zaudējumus, ir nevis 50, bet gan 28,3 miljardi ASV dolāru. Tāpat Krievija uzskata, ka Hāgas lēmums ir pārskatāms, ņemot vērā, ka tiesa lietu izskatījusi vienpusēji, neņemot vērā Krievijas valsts intereses.

Krievijas biznesa laikraksts RBK vēsta, ka Krievija minēto sodu maksāt negrasās un spriedumu pārsūdzēs. Hāga pērnā gada jūlijā noteica, ka 50 miljardi bijušajiem akcionāriem jāizmaksā līdz 2015.gada 15.janvārim. Noteiktajā termiņā Kremlis maksājumus akcionāriem nav veicis. Spriedums arī paredz, ka katra nokavētā maksājuma diena Krievijai uzliek papildus 2,4 miljonu ASV dolārus soda maksājumu.

Krievijas Finanšu ministrijas informācija liecina, ka Kremlis arī formāli uzsācis lēmuma apstrīdēšanas procesu.

Jau vēstīts, ka pastāvīgā arbitrāžas tiesa 18.jūlijā atzinusi, ka Krievija politisku mērķu vārdā piespiedusi "Jukos" bankrotēt un kompānijas īpašumus izpārdevusi valstij piederošiem uzņēmumiem.

Krievija "Jukos" likvidēja 2003.gadā pēc tam, kad uzņēmuma vadītājs Mihails Hodorkovskis tika atzīts par vainīgu nodokļu nemaksāšanā. Hodorkovskim nācās deviņus gadus pavadīt cietumā.

Akciju turētāji sākotnēji pieprasīja 100 miljardus dolāru, apgalvojot, ka Kremlis apzināti izputinājis kompāniju ar pārspīlētu nodokļu palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!