Gandrīz viss līdz šim piešķirtais Eiropas Stratēģisko investīciju fonda (EFSI) jeb tā dēvētā Junkera plāna finansējums novirzīts 15 bagātākajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kamēr nabadzīgākajām 13 nākas samierināties ar mazumiņu, liecina ziņu aģentūras "Reuters" rīcībā esoša informācija, kas iegūta no Eiropas Investīciju bankas (EIB) pagaidām nepublicēta ziņojuma.

Lauvas tiesu finansējuma infrastruktūras un inovāciju jomā izdevies apgūt Itālijai un Spānijai, kā arī Lielbritānijai, kas šā gada jūnijā notikušajā referendumā nobalsoja par izstāšanos no ES.

Šā gada jūnijā, gadu pēc programmas ieviešanas, no 315 miljardus eiro lielā finansējuma projektiem bija sadalīti 104,75 miljardi eiro. Ziņojumā paustas bažas, ka no pašreiz piešķirtā finansējuma aptuveni 92% piešķirti 15 bagātākajām ES valstīm, kamēr 13 nabadzīgākajām novirzīti vien 8%.

Kā vērtē "Politico", šādu proporcionālo sadalījumu nevajadzētu uztvert kā šokējošus jaunumus: "Pirmkārt, šīs valstis ir labāk organizētas, lai sagatavotu pieteikumus fonda apguvei, otrkārt, šo valstu valdības ir bijušas galvenās, kas šo fondu ir finansējušas un, to darot, tās parasti vienojas, ka sniegtais finansējums arī atgriezīsies projektiem pašu mītņu zemēs."

Junkera plāna apguve, kā norādīts ziņojumā, varētu tikt noslēgta iepriekš paredzētājā termiņā – 2018. gada vidū.

Par 15 bagātākajām ES valstīm dēvē tās, kuras bija ES dalībvalstis pirms 2004. gada paplašināšanās procesa. Tā ir Austrija, Beļģija, Dānija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Īrija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Spānija, Zviedrija un Lielbritānija. Pēc 2004. gada ES pievienojušās vēl 13 valstis lielākoties no Austrumeiropas un Centrāleiropas – Bulgārija, Horvātija, Kipra, Čehija, Igaunija, Ungārija, Latvija, Lietuva, Malta, Polija, Rumānija, Slovākija un Slovēnija.

Jāatgādina, ka kopējais investīciju apjoms ES dalībvalstīm EFSI ir 315 miljardi eiro. EFSI ietvaros EIB finansējums ir pieejams projektiem, kuru kopējās realizācijas izmaksas ir no 50 miljoniem eiro, kur EIB līdzfinansējums ir līdz 50%, bet ne mazāk kā 25 miljoni eiro.

Maziem un vidējiem uzņēmumiem ir iespēja saņemt finansējumu projektu īstenošanai finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, riska kapitāla ieguldījumi), izmantojot investīciju platformas, kas paredzētas finanšu ieguldījumu virzībai vairāku investīciju projektu finansēšanai.

Junkera plāna finansējumu plānots fokusēt projektiem tādās jomās kā stratēģiskā infrastruktūra, izglītība, pētniecība un attīstība, inovācijas, mazo uzņēmumu atbalsts, kā arī atjaunojamā enerģija un energoefektivitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!