Foto: Shutterstock

Losandželosas augstākās tiesas tiesnesis nolēmis, ka kafijas pārdevējiem Kalifornijas štatā uz savas produkcijas jāizvieto brīdinājumi par vēža risku.

Tā iemesls ir kafijas grauzdēšanas procesā izveidojusies ķimikālija akrilamīds, kas ir kancerogēna, un kura bija astoņus gadus ilgas tiesāšanās centrā starp mazu bezpeļņas organizāciju un kafijas industriju, tostarp kafejnīcu ķēdi "Starbucks".

Organizācija Toksisko vielu izglītības un izpētes padome vēlējās panākt, lai kafijas industrija novērstu akrilamīda rašanos apstrādes procesā – kā to izdarīja kartupeļu čipsu ražotāji, kuri tika iesūdzēti pirms vairākiem gadiem, – vai arī uz savas produkcijas izvietotu draudīgas zīmes par vēža risku.

Prasība attiecās uz aptuveni 90 kompānijām, kuras apgalvoja, ka ķimikālijas līmenis kafijā nav kaitīgs, lai par to būtu jābrīdina patērētāji, taču tiesnesis nolēma, ka tās nav spējušās pietiekami pamatot savu pozīciju.

Kafijas kompānijas gatavojas spriedumu pārsūdzēt. "Brīdinājums uz kafijas būtu maldināšana," sacīja Nacionālās kafijas asociācijas prezidents un izpilddirektors Viljams Marejs, piebilstot, ka daudzi pētījumi kafiju atzinuši par veselīgu dzērienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!