Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) Mobilitātes un transporta ģenerāldirektorātā 2010.gadā nebija neviena dokumenta, kas apliecinātu neatbilstību starp reālo un deklarēto izmešu līmeni Vācijas kompānijas "Volkswagen" (VW) automašīnās, paziņojis bijušais ES transporta komisārs Sīms Kallass.

Transporta ģenerāldirektorātā nebija neviena tāda dokumenta, Kallass piektdien teica ziņu aģentūrai BNS. Viņš norādīja, ka gadījumā, ja tāds dokuments ir bijis, tas atradies kādā citā nozīmīgā ģenerāldirektorātā, piemēram, par rūpniecību vai vidi atbildīgajā.

Vācijas žurnāls "Der Spiegel" vēstīja, ka Eiropas Komisija par manipulācijām VW automašīnu izmešu mērījumos zināja piecus gadus pirms publiskā skandāla izcelšanās. Žurnāla rīcībā nonācis iekšējās saziņas dokuments, kurā teikts, ka EK jau 2010. gadā zināja, ka VW iesniegtie dati par izmešiem automašīnās ar dīzeļa dzinēju un ES laboratorijās veikto pārbaužu rezultāti nesakrīt.

Septembrī kompānija atzina, ka vairāk nekā 11 miljonos tās automašīnu ar dīzeļa dzinēju ir aprīkotas ar slepenām ierīcēm, kas ļauj pārbaudēs uzrādīt normām atbilstošu izmešu līmeni, lai gan reālas braukšanas apstākļos tas tiek pārsniegts līdz pat 40 reizēm.

Igaunijas politiķis Kallass bija ES transporta komisārs no 2010. līdz 2014. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!