Foto: LETA
Nākamnedēļ gaidāmajā Eiropas Parlamenta (EP) plenārsesijas balsojumā par Eiropas Savienības (ES) un Kanādas tirdzniecības līgumu (CETA) "pret" nolēmuši balsot divi Latvijas EP deputāti – Andrejs Mamikins (S) un Tatjana Ždanoka ("Latvijas Krievu savienība"), bet Iveta Grigule par savu balsojumu vēl nav izlēmusi.

Grigule iepriekš portālam "Delfi" paudusi savu attieksmi, kritizējot CETA nolīgumu. Tāpat viņa šonedēļ publiskā vēstulē sacījusi, ka līdz šim publiski par CETA nav pietiekami diskutēts, kā arī pieprasījusi papildu informāciju amatpersonām.

"Baidos, ka Latvijas sabiedrība kārtējo reizi tiks nolikta fakta priekšā. Mana izvēle, balsojot par CETA, būs atkarīga no objektīvās informācijas, kuru esmu ieguvusi, analizējot šo līgumu, kā arī no tās papildu informācijas, kuru sagaidu no amatpersonām," uzsvēra Grigule.

Piektdien savu plānoto balsojumu "pret" portālam "Delfi" apstiprināja Ždanoka un Mamikins.

Ždanoka norādīja, ka balsos "pret", tāpat kā visa viņas "Zaļo un Eiropas Brīvā apvienības" EP politiskā grupa.

EP sociāldemokrātiskās grupas deputāts Mamikins par savu izvēli informēja publiskā paziņojumā.

"CETA apstiprināšana turpinās veidot paralēlo pasauli transnacionālajām korporācijām un to īpašniekiem. Ar atsevišķām, investoriem domātām, tiesām, kuras būs nodalītas no ES nacionālajām juridiskajām sistēmām," uzskata Mamikins.

Tikmēr visi četri Eiropas Tautas partijas grupas deputāti – Artis Pabriks (V), Krišjānis Kariņš (V), Inese Vaidere (V) un Sandra Kalniete (V) – ieplānojuši balsot "par", portālam "Delfi" apstiprināja ETP preses pārstāvis Ģirts Salmgriezis.

Arī Eiropas Konservatīvo un reformistu (ECR) frakcijas deputāts Roberts Zīle (NA) balsojumā ieplānojis atbalstīt CETA nolīgumu, sacīja viņa EP palīgs Kārlis Būmeistars.

Jau ziņots, ka EP ziņotājs par CETA ir Latvijas eiroparlamentārietis Artis Pabriks.

Nolīgums, kā portālam "Delfi" skaidro Pabriks, būtiski mazinās birokrātisko procedūru apjomu, tādējādi atvieglojot biznesa saišu veidošanos starp ES un Kanādu, kā arī samazinās barjeras savstarpējai preču, investīciju un pakalpojumu plūsmai.

Tāpat, kā uzskata deputāts, tas uzlabos Eiropas uzņēmumu pozīcijas Kanādas tirgū, paverot jaunas iespējas tādās jomās kā telekomunikācija, enerģētika un jūras transports, kā arī sniegs iespēju ES uzņēmumiem piedalīties Kanādas iepirkumu konkursos.

"Līgums dos iespēju arī Latvijas uzņēmējiem vieglāk un lētāk iekļūt Kanādas tirgū, lai apgūtu jaunus tirgus un paplašinātu uzņēmējdarbību," vērtē deputāts.

Ziņots, ka pēc plašām diskusijām un opozīcijas kritikas Saeima 9. februārī pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, ar kuru plānots ratificēt CETA.

Par likumprojektu balsoja 71 deputāts, savukārt pret bija astoņi un viens deputāts balsojumā atturējās. Pret balsoja partijas "No sirds Latvijai" deputāti, Igors Pimenovs (S), Jūlija Stepaņenko (S) un Artuss Kaimiņš. Savukārt no balsojuma atturējās Inga Bite (LRA).

CETA ir ES tirdzniecības nolīgums. Iecerēts, ka tas darbosies kā stimuls Eiropas ekonomikai un vecinās izaugsmes atgriešanos pirmskrīzes līmenī. Līdz ar tā ratificēšanu tiks atcelti 99,5% muitas nodokļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!