Foto: RIA Novosti/Scanpix
Japānis Daisuke Inue šodien varētu būt stāvus bagāts, ja vien savulaik būtu patentējis savu izgudrojumu - karaoki.

1971.gadā Daisule Inue radīja pirmo karaokes aparatūru, kas ātri vien iemantoja milzu popularitāti visur pasaulē un ļāva atklāt arī daudzus nākamos skatuves talantus. Tobrīd ne pārāk pārtikušais japāņu mūziķis ar šo ierīci būtu pelnījis miljonus, ja vien būtu to patentējis, raksta "MSN News".

Pirmā doma par šādu mūzikas aparātu Inuem radās, kad kāds vietējais biznesmenis palūdza viņam ierakstīt dažas dziesmas kasešu magnetofonā, lai atvieglotu dziedāšanu. "Tajā brīdī man radās ideja par "Juke 8", pirmo karaokes aparātu," stāsta Inue. Viņa izgudrojums, kurā bija apvienots pastiprinātājs, mikrofons, monētu aparāts un astoņu celiņu automašīnas stereoiekārta, ātri vien iemantoja plašu popularitāti visā Japānā. Viņa uzņēmums kopumā izgatavoja 25 tūkstošus "Juke 8" aparātu.

Taču bez patenta Inuem bija grūti cīnīties ar konkurentiem, lai gan viņa izstrādājumi bija tirgus līderi gandrīz nākamos 10 gadus, taču tehnoloģiju attīstība un arvien pieaugošā konkurence lika viņam izstāties "no spēles". Taču Inue nenožēlo, ka nepatentēja savu izgudrojumu, jo tādējādi karaoke varējusi attīstīties. "Cilvēki man netic, kad es to saku, taču es uzskatu, ka tā nebūtu izveidojusies par šādu izklaidi, ja es to būtu patentējis," viņš saka.

2004. gadā Inuem tika piešķirta "Ig Nobel Prize" kā "karaokes radītājam, kurš radīja pilnīgi jaunu veidu, kā cilvēkiem iemācīt toleranci". Šī ir Nobela prēmijas parodija, kas tiek piešķirta par dīvainiem un provokatīviem izgudrojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!