Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīna svētdien pēc tirdzniecības sarunām ar ASV brīdinājusi, ka vienošanās, kas tiktu noslēgtas sarunu rezultātā, nestāsies spēkā, ja ASV paaugstinās tarifus Ķīnas precēm.

Ķīna ar šādu paziņojumu nāca klajā stundu pēc tam, kad ASV tirdzniecības ministra Vilbura Rosa vadītā delegācija un Ķīnas pārstāvji pabeidza tikšanos Pekinā.

Ross tikšanās sākumā sacīja, ka abas puses apspriedušas ASV preces, ko varētu eksportēt uz Ķīnu, bet plašāku informāciju neatklāja.

Baltais nams samazināja šīs tikšanās izredzes otrdien, draudot palielināt tarifus Ķīnas augsto tehnoloģiju precēm apmēram 50 miljardu dolāru (43 miljardu eiro) vērtībā, amerikāņiem turot aizdomās Pekinu par ASV intelektuālā īpašuma zādzībām.

Ķīnas paziņojumā teikts, ka sarunās abas puses panākušas "pozitīvu un konkrētu progresu", bet norādīts, ka šīs procesa priekšnosacījums ir necīnīšanās tirdzniecības karā.

"Ja Savienotās Valstis piemēros sankcijas tirdzniecībai, tostarp palielinās tarifus, visi ekonomiskie un tirdzniecības sasniegumu, kas panākti sarunās, nestāsies spēkā," norādīts Ķīnas paziņojumā, ko publiskojusi ziņu aģentūra "Siņhua".

Saspīlējums starp abām valstīm ir pieaudzis kopš pagājušā gada augusta, kad ASV prezidents Donalds Tramps lika sākt izmeklēšanu par Ķīnas negodīgu tirdzniecības praksi un ASV intelektuālā īpašuma zagšanu.

Tramps vēlas, lai Ķīna samazina savu tirdzniecības pārpalikumu ar ASV, kas pērn sasniedza rekordu - 375,2 miljardus ASV dolāru (321,5 miljardus eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!