Foto: AP/Scanpix

Grieķijas kreditoriem dārgi izmaksātu parādsaistību krīzē nonākušās valsts izstāšanās no eirozonas, piektdien brīdināja Eiropas Centrālās bankas (ECB) bijušais prezidents Žans Klods Trišē. Viņš norādīja, ka tā dēvētā "Grexit" ģeopolitiskos riskus nevajadzētu novērtēt par zemu.

Ne tikai grieķi zaudētu "Grexit" gadījumā, jo tie piedzīvotu "ārkārtīgi smagas izmaiņas, bet arī kreditoriem nāktos norakstīt gandrīz visus to aizdevumus," intervijā laikrakstam "Frankfurter Allgemeine Zeitung" sacīja Trišē.

Trišē, kurš ECB vadīja no 2003.gada līdz 2011.gadam, norāda, ka "ģeopolitiskās ietekmes riski Eiropā, un jo sevišķi Vācijā ir novērtēti par zemu."

Neskatoties uz to, Trišē uzskata, ka Eiropas partneriem nevajadzētu panākt vienošanos ar Grieķiju par katru cenu.

"Absolūts priekšnosacījums ir plāns, kuru eiropieši un Starptautiskais Valūtas fonds uztver par uzticamu gan satura, gan īstenošanas iespēju ziņā," uzsver Trišē.

Kā ziņots, Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs starptautiskajiem kreditoriem ceturtdienas vakarā iesniedza jaunus priekšlikumus, kas apmaiņā pret finanšu palīdzību sola pārskatīt pensijas un paaugstināt nodokļus.

Ciprs piektdien lūgs Grieķijas likumdevējus šo plānu apstiprināt, lai glābtu valsti no finanšu sabrukuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!