Foto: AP/Scanpix

Ukrainas valdība ceturtdien paziņojusi, ka tā panākusi svarīgu vienošanos ar tās starptautiskajiem aizdevējiem, kas paredz samazināt kara novājinātās valsts parādu nastu, tādējādi palīdzot atjaunot ekonomikas izaugsmi Ukrainā, vēsta aģentūra AP.

Valsts izsniegto parādzīmju vērtība tiks samazināta par 20% - no 19 līdz 15,5 miljardiem ASV dolāru, valdībai sacījis premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

Finanšu ministrijas izplatītā paziņojumā vēstīts, ka vienošanās arī paredz pagarināt parādzīmju apmaksas periodu par četriem gadiem - līdz 2027. gadam.

Kijeva šo vienošanos sauc par "kritiski svarīgu soli makroekonomiskās stabilitātes, veselīgas ekonomikas radīšanas un starptautisko investīciju piesaistīšanas virzienā".

Saskaņā ar vienošanos Ukrainas parāda atmaksas temps būs atkarīgs no tā, kāda būs valsts izaugsme. Ja tautsaimniecības izaugsme būs mazāka par 3%, valsts nemaksās neko.

Vienošanās panākta pēc vairākus mēnešus ilgušām sarunām. Vērtspapīru saistību samazināšana ir viens no nosacījumiem, ko izvirzījis Starptautiskais valūtas fonds, lai Ukraina varētu turpināt saņemt tā aizdevumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!