Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien parakstījis dekrētu par brīvās tirdzniecības līguma apturēšanu ar Ukrainu, sākot ar nākamā gada 1. janvāri, liecina Kremļa tīmekļa vietnē publicētais dokuments.

"Ņemot vērā ārkārtas apstākļus, kas ietekmē Krievijas Federācijas intereses un ekonomisko drošību", Putins devis rīkojumu apturēt 2011. gadā parakstītā līguma darbību.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka valsts brīvības vārdā Ukraina ir gatava to izturēt.

Prezidents atzina, ka Krievijas lēmums nesīs zaudējumus ekonomikai, taču uzsvēra, ka Ukraina ir gatava maksāt šo cenu par savu brīvību un izvēli par labu Eiropai.

Jau iepriekš Krievija paziņojusi par Ukrainas pārtikas produktu importa aizliegumu, kas arī stāsies spēkā no 1.janvāra, jo tad stājas spēkā Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) brīvās tirdzniecības līgums.

Porošenko sacīja, ka līgums ar ES stāsies spēkā 1. janvārī, kā plānots.

Krievijas, Ukrainas un ES amatpersonas pirmdien tiksies uz pēdējām sarunām līguma sakarā, lai mēģinātu rast "kopīgu sapratni", paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

Ukrainas eksports uz Krieviju šī gada pirmajos deviņos mēnešos bija 2,3 reizes mazāks nekā attiecīgajā laika periodā pērn un sasniedza 3,6 miljardus ASV dolāru, atsaucoties uz Ukrainas statistikas biroja datiem, vēsta aģentūra "Interfax".

Tajā pašā laikā premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks trešdien paziņoja, ka Kijeva ar nākamo mēnesi gatavojas aizliegt tirdzniecību ar Krievijas anektēto Krimas pussalu.

Ukraiņi turpmāk vairs nevarēs piegādāt preces vai sniegt pakalpojumus Krimai, izņemot personiskas mantas, pārtiku un humāno palīdzību, valdības sēdē paziņoja Jaceņuks.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā 30 dienu laikā.

Premjers arī paziņoja, ka valdība gatavojas apstiprināt sadarbības plānu ar NATO nākamajam gadam, bruģējot ceļu pretī dalībai šajā organizācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!