Foto: Reuters/Scanpix

Krievija ir apturējusi sarunas ar Turciju par plānoto gāzesvadu "TurkStream", pa kuru Turcija varētu saņemt dabasgāzi no Krievijas, ceturtdien paziņoja Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks.

"Pašlaik sarunas ir apturētas," Novaka teikto citēja ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Novaks uzsvēris, ka starpvaldību komisija tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības jautājumos, kuras pārziņā ir sarunas par šo projektu, ir pārtraukusi rīkot sanāksmes, un tā ir daļa no Krievijas atbildes pasākumiem saistībā ar to, ka Turcija pagājušajā mēnesī notrieca Krievijas bumbvedēju.

Tomēr Turcijas Enerģētikas ministrijas amatpersonas jau septembrī paziņoja, ka sarunas par šo projektu ir apstājušās saistībā ar viedokļu atšķirībām par piegādājamās gāzes cenām.

"TurkStream" nolūks ir aizvietot Krievijas projektu "South Stream" ("Dienvidu plūsma"), kura mērķis bija gāzes piegādēs Eiropai apiet Ukrainu, bet kuru Krievijas prezidents Vladimirs Putins pērn izbeidza, lēmumu pamatojot ar Eiropas Savienības (ES) sadarbības trūkumu.

Tika plānots, ka Melnajā jūrā līdz Turcijas rietumu daļai tiktu uzbūvēti četri 900 kilometrus gari gāzesvadi.

"Gazprom" ir parakstījusi sākotnējo vienošanos ar Turcijas valsts enerģētikas firmu BOTAŞ par " TurkStream" būvniecību, kas paredz, ka gāzesvada jauda būtu 63 miljardi kubikmetru gadā.

Turcijā šim gāzesvadam būtu jākonkurē ar gāzes piegādēm no Azerbaidžānas.

Eksperti ir pauduši šaubas par "TurkStream" būvniecības nepieciešamību situācijā, kad naftas cenas ir samazinājušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!