Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas valdība negaidīti apturējusi savu akciju pārdošanu naftas kompānijā "Bašņeftj", kas bija daļa no privatizācijas plāniem, lai palielinātu valsts rūkošās finanšu rezerves, trešdien vēstīja vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Tiek vēstīts, ka lēmumu par pārdošanas atlikšanu uz nenoteiktu laiku pieņēmis Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs, saņemot prezidenta Vladimira Putina piekrišanu, un tas pieņemts pēc tam, kad Ekonomikas ministrija apkopoja ieinteresēto kompāniju piedāvājumus. Dažādas aplēses liecina, ka uzņēmuma vērtība ir 4,7 miljardi ASV dolāru (4,2 miljardi eiro).

Krievijas valdībai pieder 50,08% "Bašņeftj" akciju, bet 25%+1 akcija pieder Baškortostānas republikai, kur bāzēta kompānija.

Valdības akciju pārdošana bija daļa no plānotās šogad veicamās privatizācijas.

Nedz Medvedeva preses pārstāvis, nedz Krievijas Ekonomikas ministrija izskanējušo informāciju nekomentēja.

"Bašņeftj" akciju cena Maskavas biržā pirmdien saruka par 10%.

Krievijas ekonomika cieš no recesijas, ko izraisījušas zemās naftas cenas, kas ir nozīmīgs Krievijas budžeta ieņēmumu avots.

Lēmums apturēt "Bašņeftj" pārdošanu nozīmē, ka valsts rezervju fonds, kas jau kādu laiku balsta budžetu, šogad izsīks, atsaucoties uz Krievijas valdības amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīma, teikto, vēstīja laikraksts "Vedomosti".

Krievijas plašsaziņas līdzekļos izskanējušas spekulācijas, ka "Bašņeftj" pārdošana apturēta politisku iemeslu dēļ saistībā ar nesaskaņām par to, kam vajadzētu piedalīties privatizācijā. Īpaši lielas nesaskaņas esot starp valsts naftas kompāniju "Rosņeftj" un privāto uzņēmumu "Lukoil".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!