Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņojis, ka pašreizējos apstākļos Krievija nevar turpināt projektu "South Stream".

"Ņemot vērā faktu, ka mēs līdz šim brīdim neesam saņēmuši atļauju no Bulgārijas, mēs uzskatām, ka pašreizējos apstākļos Krievija nevar turpināt šī projekta realizāciju," viesojoties Turcijā, paziņoja Putins.

Dabasgāzes vadu "South Stream" paredzēts būvēt pa Melnās jūras gultni, apejot Ukrainu. Tas ir viens no galvenajiem Maskavas projektiem, kas tiek īstenots nolūkā samazināt atkarību no Ukrainas teritorijā izvietotās gāzes transporta infrastruktūras, eksportējot Krievijas dabasgāzi uz Rietumeiropu.

Tomēr Bulgārija vasarā apturēja visus darbus pie gāzesvada "South Stream" būvniecības savā teritorijā, paziņojot, ka projekts neatbilst Eiropas Savienības tiesību aktiem.

Putins norādīja, ka būtu smieklīgi ieguldīt simtiem miljonu dolāru gāzesvadā, kas ietu cauri visai Melnajai jūrai un tad iznāk virspusē pie Bulgārijas krastiem.

Viņš pārmeta Eiropas Komisijai (EK), ka tā iedrošinājusi Bulgāriju nobloķēt "South Stream" projektu.

"Ja Eiropa nevēlas, ka cauruļvads tiek realizēts, tad tas nozīmē, ka tas netiks realizēts," paziņoja Putins, piebilstot, ka Krievija var apsvērt dabasgāzes piegādi citiem tirgiem.

Viņš uzsvēra, ka Krievija var samazināt gāzes piegādes Eiropai.
"Mēs orientēsim mūsu enerģētikas resursus uz citiem pasaules reģioniem. Un Eiropa [vairs] nesaņems tos apjomus, ko saņēmusi no Krievijas," norādīja prezidents.

"Bet tā ir mūsu Eiropas draugu izvēle," viņš piebilda.

Viesojoties Turcijā, Putins arī pavēstīja, ka Krievija ir piekritusi palielināt gāzes eksportu uz Turciju par trīs miljardiem kubikmetru un samazināt gāzes cenas Turcijai par 6%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!