Foto: F64

Krievija ir izstrādājusi plānu pret Eiropas Savienības (ES) un ASV sankcijām, atsaucoties uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieku Andreju Belusovu, vēsta Krievijas ziņu aģentūra "Itar-Tass".

Belusovs norāda, ka kopš ES un ASV pirmoreiz noteica sankcijas Krievijai ir strādāts pie darbības plāna, ko nevar publiski darīt zināmu. Viņš norāda, ka plāns ir izstrādāts "visiem sankciju līmeņiem, no mazākajiem līdz Irānas stila". "Mums ir noteikta virkne pasākumu, kas varētu stāties spēkā ar zināmiem nosacījumiem," – tā Belusovs.

Viņš piebilda, ka "tas nenozīmē, ka tās visas tiks piemērotas", kā arī skaidroja, ka Maskava neievēros "atriebības principu".

"Mums jārīkojas tā, lai nekaitētu patērētājiem un ražotājiem. Valdība neaizstās viskiju ar kandžu un "Coca-Cola" ar "Buratīno" dzērienu," skaidroja Belusovs.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka piektdien, 13. augustā, spēkā stājās jaunās ES sankcijas pret Krieviju.

Jaunās sankcijas vērstas pret konkrētiem Krievijas ekonomikas sektoriem banku, enerģētikas, aizsardzības un finanšu jomā.

Sankciju melnajā sarakstā iekļauti Krievijas lielākie enerģētikas uzņēmumi - "Gazprom" koncerna kompānija "Gazprom Neft", "Rosneft un "Transneft". Tāpat sankciju sarakstā iekļautas arī vairākas bankas, kurām būs liegta finanšu kapitāla pieeja ES tirgū - "Sberbank", VTB, "Gazprombank", VEB un "Rosselkhozbank".

Savukārt aizsardzības nozarē ES liegusi tirdzniecības sadarbību ar deviņiem uzņēmumiem – "JSC Kalashnikov", "JSC Sirius", "OJSC Stankoinstrument", "OAO JSC Chemcomposite", "JSC Tula Arms Plant", "NPK Technologii Maschinostrojenija", "OAO Wysokototschnye Kompleksi", "OAO Almaz Antey", "OAO NPO Bazalt".

Savukārt ASV valdība noteica sankcijas pāris stundas pēc tam, kad ES pastiprināja savas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju. ASV pilsoņiem tagad ir aizliegts sniegt aizdevumus ilgāk par 30 dienām Krievijas lielākajai bankai "Sberbank", kā arī sankcijas ietekmēs Krievijas uzņēmumus "Rosneft", "Gazprom", "Gazprom Neft", "Lukoil" un "Surgutneftegaz".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!