Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Valsts dome piektdien pieņēmusi likumu, kas ierobežo ārvalstu īpašnieku daļu Krievijas medijos līdz 20%, apdraudot valsts respektablāko neatkarīgo mediju pastāvēšanu.

Likums arī liedz ārvalstniekiem, personām ar dubultpilsonību un ārzemju organizācijām kļūt par medija dibinātāju.

Likuma pārkāpums paredz medija slēgšanu ar tiesas lēmumu.

Likums vēl ir jāapstiprina parlamenta augšpalātai un jāparaksta prezidentam Vladimiram Putinam, un tās stāšanās spēkā tieši ietekmēs vairākus vadošos neatkarīgos medijus. Likumam paredzēts stāties spēkā 2016.gadā.

Viens no cietējiem būs biznesa laikraksts "Vedomosti", kura redakcijas slejās tiek atklāti kritizēta Kremļa politika. Avīze kopīgi pieder Somijas mediju grupai "Sanoma Independent Media", "Dow Jones" un "FT Group".

"Sanoma Independent Media" izdod arī daudzus glancētos žurnālus un angļu valodā iznākošo laikrakstu "The Moscow Times".

Likums skars arī Vācijas mediju koncerna "Axel Springer" izdoto žurnāla "Forbes" Krievijas izdevumu un vēl vairākas lielās izdevniecības, tādas kā "Conde Nast", "Hearst Shkulev Media" un "Burda". Tāpat likums skars radiostaciju "Eho Moskvi".

"Tagad visi mediji ar ārvalstu kapitālu, kas atspoguļo politiku un sabiedrību, tiks uzskatīti par piekto kolonnu," trešdien rakstīja "Vedomosti".

Likuma rezultātā mediju holdingi tiks pārdoti pircējiem, kurus "pilnvarojis Kremlis", sacīja blogu platformas "LiveJournal" īpašnieka "SUP Media" mediju direktors Antons Nosiks.

"Tā kā mēs runājam par visa tirgus regulēšanu, kura apgrozījums ir miljardiem dolāru, dabiski, šeit ir arī attālas komerciālas intereses, kā arī patriotiska histērija," norādīja Nosiks.

Lielākās mediju organizācijas Krievijā pieder valstij vai arī atrodas Kremļa kontrolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!