Foto: Itar-Tass/Scanpix

Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" no ceturtdienas noteicis pagaidu ierobežojumus dzīvnieku izcelsmes produkcijas importam no Lietuvas saldēto produktu termināļiem, vēsta portāls "Delfi.lt".

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta (VMVT) direktors Jons Miļus, kas saņēmis vēstuli ar šo informāciju, pagaidām atteicies to sīkāk komentēt, norādot, ka vēl gaida vēstules pielikumus.

Pēc portāla ziņām, ierobežojumi noteikti trim uzņēmumiem - "Klaipedos Smelte", "VPA Logistics" un "Lt Terminal".

Marta vidū saldēto produktu eksports uz Krieviju jau bija uz dažām dienām apturēts.

Jau iepriekš Miļus izteicis bažas saistībā ar "Rosselkhoznadzor" tīmekļa vietnē publicēto paziņojumu, ka četrām valstīm - Lietuvai, Latvijai, Igaunijai un Polijai - tiks pārskatīti visi saldēto produktu termināļi, - tas esot saistīts ar bažām par Āfrikas cūku mēra izplatību.

Pēc Miļus teiktā, caur Lietuvas ostu gada laikā tiek reeksportēts ļoti liels pārtikas preču apjoms - vairāk nekā 43 000 sūtījumu jeb pāri par miljonu tonnu gadā.

Ceturtdien "Rosseļhoznadzor" tīmekļa vietnē nav informācijas par jauniem ierobežojumiem Lietuvai, bet iepriekš šā dienesta vadītājs Sergejs Dankverts tika kritizējis Eiropas Komisiju par "neadekvātiem un neefektīviem" pasākumiem cīņā pret Āfrikas cūku mēri. Krievijas eksperti izteikuši viedokli, ka būtu jāierobežo cūkgaļas produkcijas piegāde no Baltijas valstīm un Polijas. Viņuprāt, produkcija no šā reģiona nebūtu jāeksportē arī uz citām Eiropas Savienības valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!