Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas bankas otrdien sāka izsniegt pirmās nacionālās maksājumu kartes "Mir", kas tiek piedāvāta kā alternatīva starptautiskajām maksājumu karšu sistēmām "MasterCard" un "Visa".

Jaunās kartes sāka izdot septiņas bankas, tai skaitā "Gazprombank", "Rossija" un citas bankas, pret kurām ir noteiktas Rietumvalstu sankcijas.

Kopā maksājumu sistēmā piedalās 35 bankas, un septiņas bankas ir izsniegušas kartes pilotprogrammas ietvaros, informēja Krievijas centrālā banka.

Maksājumu karšu emisija un izplatīšana ir "vissvarīgākais posms, kas vajadzīgs, lai nodrošinātu valsts finansiālo suverenitāti," paziņoja Nacionālā maksājumu karšu sistēma, ko Krievijas centrālā banka izveidoja pērnā gada jūlijā, lai cenšoties samazināt atkarību no Rietumiem pēc to sankciju ieviešanas.

Pērnā gada jūlijā sankcijas tika noteiktas pret "Gazprombank", un tās klienti nevarēja izmantot "MasterCard" un "Visa" kartes.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins toreiz teica, ka ASV bāzētās maksājumu sistēmas "MasterCard" un "Visa" ir "pakļautas ļoti spēcīgai politiskajai ietekmei un nekavējoties piekāpjas spiedienam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!