Foto: LETA

Latvijas zivju pārstrādes uzņēmuma produkcijā konstatēts paaugstināts kancerogēnās vielas benzopirēna līmenis, vēsta Krievijas prese. Pagaidām Latvijas iestādes par to nav tikušas informētas.

"Pagaidām mēs nezinām ne to, cik daudz ir pārsniegts, ne, kas īsti ir pārbaudīts," portālam "Delfi" sacīja Latvijas Zivrūpnieku savienības vadītājs Didzis Šmits.

"Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pēc  informācijas Krievijas Federācijas atbildīgā dienesta mājaslapā par to, ka  veicot produkcijas laboratorisko kontroli uz robežas, konstatēts paaugstināts benzopirēna daudzums SIA "Rānda" šprotēs, kuras tiek eksportētas uz Krieviju, veiks zvejas produktu apstrādes uzņēmuma SIA "Rānda" pārbaudes, lai noskaidrotu, kas ir bijis cēlonis konstatētajam pārkāpumam," portālu "Delfi" informē PVD pārstāve Anna Joffe.

Dienests pārbaudīs uzņēmuma kūpināšanas procesu atbilstību, izmantotos kūpināšanas materiālus. Tiks pārskatīti arī kompānijas paškontroles ietvaros veiktie laboratoriskie izmeklējumi, kā arī ņemti oficiāli paraugi produkcijas testēšanai. "Tā kā uzņēmums ir aktīvs eksportētājs, PVD veic regulāru "Rānda" produkcijas testēšanu, tai skaitā veicot izmeklējumus uz benzopirēna, benzoantracēna, benzofluorantēna un krizēna summu. Izvērtējot veikto laboratorisko izmeklējumu rezultātus,  līdz šim maksimāli pieļaujamās normas nav pārsniegtas," norāda Joffe.

Viņa skaidro, ka Krievijas uzraudzības dienesta paziņojums nozīmē to, ka uzņēmuma "Rānda" produkcijas eksportam nav noteikts aizliegums, taču uz robežas tiks veiktas turpmāko kravu pastiprinātas laboratoriskās kontroles.

Saskaņā ar Krievijas medijos minētajām ziņām, Rojas uzņēmuma SIA "Rānda" zivju konservos kontroles laikā konstatēts paaugstināts benzopirēna saturs.

2006.gadā Krievija vairāku Latvijas uzņēmumu ražotos zivju izstrādājumos konstatēja paaugstinātu benzopirēna līmeni un aizliedza to importu. Šīs krīzes risināšanā iesaistījās abu valstu amatpersonas.  Vairāki Latvijas uzņēmumi bija spiesti samazināt darbinieku skaitu un cieta zaudējumus.

Pamatojot to ar faktu, ka nav iespējams radīt tradicionālus kūpinājumus tā, lai galaproduktā nebūtu benzopirēna, abu valstu sarunās beigu beigās tika panākts risinājums : 2008. gada beigās attiecībā uz šo vielu Krievija pielīdzināja savas normas Eiropas Savienības noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!